Frågor och svar om fotledsstöd
Fotledsstöd
Det här visste du inte om fotleden
Är det någon kroppsdel vi belastar mycket så är det våra fötter och fotleder. När vi går, står eller springer belastas våra fötter ständigt. Inte nog med det, vissa av oss går i onaturliga skor hela livet. Att gå i högklackade skor är knappast naturligt varken för fötterna eller för ryggen. Kroppen måste då anpassa sig och hålla balansen på ett onaturligt sätt, vilket kan leda till problem i rygg och nacke senare i livet.
Det är vanligt att vi glömmer bort att bygga upp musklerna i våra fötter. Detta är en av de stora anledningarna till att det är så vanligt med fot-, vrist och hälskador. I urminnes tider har människan gått barfota eller i minimala skydd för fötterna och det gjorde att fötterna kunde bygga upp både valkar och muskler på ett naturligt sätt.
Orsaker symptom fotledsskador
Den moderna människan skyddar sina fötter i skor så att fötterna inte får jobba och bygga upp muskler som de hade fått göra om vi gick barfota. När vi belastar våra fötter för tryck och påfrestningar som de inte är vana vid, är dom för sköra för att klara av det. Men det går att bygga upp musklerna i fötterna så att de klarar nästan vad som helst. Men är du otränad och ska utöva någon sport som du inte är tränad för? Då kan det vara en bra idé att använda fotledsstöd tills du har tränat upp musklerna kring leden.
Fotledsstöd är bra för dynamiska sporter som fotboll, innebandy och basket
Uppkomsten av en skada kan vara att man har trampat snett eller att man har belastat foten på ett felaktigt sätt. Det är vanligt bland dynamiska idrotter som till exempel fotboll, innebandy och basket. Oftast är grundorsakerna till fotledsskador överbelastningsskador. Det betyder att när en muskel blir överbelastad då har man inte tillräckligt starka muskler för att klara det man utsätter den för. När man har fått en fotledsskada är det mycket lätt att man drabbas på nytt igen. Ca 75% av alla fotledsskador är återfallsskador.
Symtom på fotledsskador
Att överanstränga fötterna är lätt gjort. Vi har en tendens att pusha oss själva även när vi känner att det gör lite ont. Ibland anstränger vi oss utan att känna att det gör ont och värken kommer efteråt. Man kan överanstränga foten på flera olika sätt. Det är ganska vanligt att man överanstränger sina fötter och fotleder när man är på semester till exempel.
Det är då vi passar på att besöka intressanta platser. Ofta är vi ute och fotvandrar hela dagarna. När man väl är på hotellrummet igen, det är då smärtan i fotled och häl oftast gör sig påmind. Ibland kommer värken dagen efter och man kan knappt sätta ner foten utan att det gör ont. Man känner sig darrig och ostabil i fotleden. Känner du igen dig?
Akuta skador på fotleden – använd ett fotledsstöd
Vid akuta skador när du stukar foten eller skadas av yttre omständigheter är smärtan helt annorlunda. Smärtan kan då vara mer kraftig och intensiv till en början som sedan lägger sig och blir molande. Oftast i samband med akuta skador kan det uppstå en svullnad i fotleden. Värken och svullnaden gör att foten känns instabil och vinglig när du belastar foten.
Behandling och fotledsstöd
Vid akuta skador är det viktigt att foten får kompression så fort som möjligt. Linda benet hårt med ett kompressionsförband och vila i högläge i minst 20 minuter direkt efter skadan. Man kan kyla ner det skadade området för att ge smärtlindring men lägg aldrig kyla direkt på bar hud. Lägg något emellan huden och kylan. Tumregeln är ju fortare man behandlar en akut skada desto fortare kan man återhämta sig.
Undvik vrickningar och stukningar med hjälp av ett fotledsstöd
Efter en skada behöver man komma igång med rörlighetsträning så fort som möjligt. Kroppen har en otrolig förmåga att läka sig själv. När du genom träning ger foten bättre cirkulation och stärker muskulaturen läker den fortare. Vid träning kan man använda fotledsstöd som ger stabilitet åt foten, för att undvika ytterligare vrickningar och snedbelastningar av den skadade fotleden. Stödet hjälper till att hålla foten i rätt position så att man känner sig tryggare, vilket också leder till smärtlindring.
Användningsområden för fotledsstöd
Ett fotledsstöd kan användas i förebyggande syfte särskilt om man har haft en skada i fotleden sen tidigare. Det är ett mycket smidigt hjälpmedel som används av många inom elitidrotten och bland motionärer. Ett fotledsstöd är ovärderliga om dina fotleder är det minsta instabila och känns vingliga eller under rehabiliteringen efter en operation.
Ett fotledsstöd kan användas vid många olika tillfällen som vid:
- Förebyggande syfte
- Sträckning i ledbanden
- Svullnader i fötter och fotled
- Sträckningar i fotleden
- Instabila fotleder
- Smärtor i fotleden
- Överbelastningar
- Stukning av foten
- Artros och artrit
- Försvagade ledband
- Bristningar i ledbanden
- Hälseneinflammation
- Rehab efter operation
- Tendomyopati
- Ledbandsskador
- Haglunds häl