Någon som aldrig drabbats av smärtor i hälen kan nog inte föreställa sig vilket oerhört handikapp det är. Att känna det som om det sitter en glasbit under hälen varje gång man sätter ner foten är inte en behaglig upplevelse. Såväl vardag som träning blir lidande, och utan ett bra hälskydd kan det dröja länge innan du kan leva som vanligt igen.

699.00 kr
259.00 kr
369.00 kr
699.00 kr
759.00 kr
398.00 kr
298.00 kr
248.00 kr
720.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1,499.00 kr.Det nuvarande priset är: 899.00 kr.
1,499.00 kr
599.00 kr

Frågor och svar om hälskydd

Orsakerna till att du får ont i hälen varierar. Men de vanligaste anledningarna är – som vanligt – överansträngning på grund av för tuff träning, vilket kan resultera i hälsporre, hälseneinflammation, ”platta” hälkuddar (fat pad syndrome) och andra åkommor. I de tidiga tonåren är Sever’s skada ett vanligt fenomen.

Om det gör ont i hälen när man sätter i foten, behöver vi något att lägga emellan foten och underlaget (skorna). En extra stötdämpare. Och det är här hälskyddet kommer in i bilden.

Ett hälskydd är ofta utformat som en liten kopp runt hälen. Därav namnet ”hälkopp”. Den här typen av hälskydd ger effektiv smärtlindring för dig som har drabbats av t.ex. hälsporre eller utmattade och nertrampade hälkuddar. De ger en bra avlastning, inte bara för hälen utan också för muskler och senor i foten och vaden.

Under kategorin hälskydd hittar vi, förutom hälkoppar, även hela iläggssulor som har en stötdämpande funktion för hälen. Precis som med hälkopparna är syftet med dessa hälskydd oftast att ge stötdämpning till hälen vid fotisättning.

Skador och besvär där man ofta har glädje av hälskydd:

  • Artros i benens leder (avlastning)
  • Tendomyopati
  • Benlängdsdifferens
  • Besvär i akillessenan
  • Hälsporre
  • Sever’s skada
  • Hälseneinflammation
  • Hallux valgus
  • Kobenthet och hjulbenthet
  • Trycksmärtor i hälen

Hälen är en av de delar av foten som mycket ofta drabbas av smärtor. När det inträffar kan vi hjälpligt fortsätta träna eller arbeta med hjälp av ett bra hälskydd. Men det är viktigt att fundera över vad som orsakat hälsmärtorna från början, och förändra ditt beteende.

Skorna är ett område som diskuteras. Någonting är på väg att förändras på den fronten, och allt fler röster höjs för att man inte ska springa i skor med hålfotsstöd och extrem dämpning, så som varit fallet i många år nu.

Dämpningen har kommit till på grund av att vi springer med ett löpsteg som innebär att vi tar långa steg, och sätter i hälen först. Och istället för att lyssna på kroppen när vi får ont, köper vi skor med allt kraftigare dämpning.

Köp hälskydd hos oss på Sportsrehab

Den här attityden är dock på väg att förändras, och allt fler skotillverkare tar nu fram så kallade barfotaskor eller ”zero drop” skor. Dessa skor kräver att du förändrar ditt löpsteg så att du tar kortare löpsteg och sätter i framfoten först – vilket ger ett betydligt mjukare steg och är mycket snällare mot både fötter och knän. Den optimala löpstilen ser nästan ut som om du lutar dig framåt som i ett fall, men sätter fram foten för att inte stupa framåt.

Så har du friska ben och fötter, och är utan krämpor, så behövs inga skoinlägg eller dämpningar. Men vid smärtor och skador i hälen är hälskydd ett fantastiskt hjälpmedel som låter dig klara av vardag och träning nästan som vanligt.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice