Frågor och svar om knäskydd
Knäskydd
Köp knäskydd med kompression för alla ändamål
Lider du av artros, instabila knäleder eller annan åkomma, eller har du skadat knät i ditt idrottande eller på arbetet?
Hos oss på SportsRehab hittar du marknadens i särklass bästa knäskydd och knäortoser för träning, löpning och till vardags. Skydden kommer från världens ledande tillverkare – tyska Bauerfeind. Köp knäskydd med kompression hos oss på Sportsrehab.
Knäskydd med kompression för artros, korsband och löparknä
Du hittar rätt knäskydd mot överbelastning genom att klicka på ”Knä” i menyn och sedan på den skada eller det besvär du har, t.ex. ”artros i knä” eller “hopparknä” Alternativt kan du bläddra bland alla knäskydd med kompression, stöd och ortoser här på denna sidan.
Det finns ingen led i kroppen som är starkare än våra knäleder. De är också kroppens mest komplicerade leder, vilka håller ihop skenben och lårben som tillsammans med ledband, korsband, brosk och menisker ser till att knät är stabilt och kan röra sig på ett oerhört komplicerat vis.
Knäskydd för träning – när något blir fel
Men trots knäts komplicerade och avancerade struktur – eller kanske på grund av den – så uppstår ibland skador och sjukdomar. Skador kan uppstå på en tiondels sekund av en liten snedvridning på fotbolls- eller handbollsplanen, eller av långvarig felbelastning eller överbelastning på grund av tunga jobb, träning eller felaktiga arbetsställningar.
Det kan också bli aktuellt att skaffa ett knäskydd eller knästöd om man drabbas av någon åkomma, som t.ex. artros (som vi nämnde tidigare), uttänjda ledband och korsband. Våra knän har många byggstenar, och därför finns det mycket som kan gå galet.
Några exempel på vad som kan drabba dig, och därför göra att du behöver bära knäskydd i en eller annan form under träning eller till vardags:
- Schlatter
- Löparknä
- Patellaluxation (knät har gått ur led)
- Hopparknä
- Korsbands- och ledbandsskador
- PFSS (patellofemoralt smärtsyndrom)
- ”Ont i knät” – det vill säga smärtor i knät av en okänd anledning
- Överbelastning av knät
Problem och felställningar i knäna kan också orsaka problem i andra delar av kroppen; såväl fötter som rygg och nacke kan drabbas av smärtsymptom av orsaker som egentligen sitter i knäna. Därför är det viktigt att man snabbt tar reda på vad som är fel, så att man kan påbörja rehabilitering omgående med hjälp av olika övningar – i kombination med knäskydd eller knäortoser.
Ett knäskydds huvuduppgift
Skador kan som sagt drabba knät av en mängd olika anledningar och på flera sätt. Men det allra vanligaste är dock att vi har på ett eller annat sätt belastat knäna för hårt och för länge – genom alltför krävande träning, löpning eller i arbetet.
Idrottsskador står för en stor del av orsakerna bakom att vi behöver använda stöd, ortos eller skydd för knäna. Och beroende på hur vi har skadat knät har knäskydden lite olika uppgifter.
Köp knäskydd mot din Korsbandsskada
Vid en korsbandsskada vill man begränsa knäts rörelseomfång, och därför behöver man i regel bära ett knäskydd med skenor, där man kan anpassa stabiliteten i knät, eller hur mycket man vill immobilisera knäleden under rehabiliteringstiden. Över knäskålen sitter en så kallad pelott (en ring) som motverkar smärta och underlättar knäts normala rörelser. Ett perfekt knäskydd vid svåra korsbandsskador är Bauerfeinds SofTec Genu – ett optimalt knäskydd vid träning av bollsporter med snabba vändningar och tvära stopp (handboll, volleyboll, innebandy, löpning etc.).
Vid lindrigare fall av korsbandsskador är GenuTrain S ett mycket bra knäskydd. Även detta skydd har skenor, men utan möjlighet att ställa in vinkeln. Ett stöd för knät används också ofta vid ledbands- och meniskskador och vid instabilitet i knäleden. GenuTrain S och GenuTrain S Pro är effektiva vid instabila knän, framförallt när ökad stabilitet behövs i sidled. Ett mycket bra knäskydd för dig som har en skada på knät, och ägnar dig åt idrotter eller andra aktiviteter där man riskerar att vrida knät (utförsåkning, olika bollsporter, hockey etc.) stödet ger utmärkt stöd och kompression.
Köpa knäskydd mot Löparknä
Om du har gått lite för hårt fram i din träning eller din löpning och drabbats av löparknä, ställs inte riktigt samma krav på knäskyddet. Här är man istället ute efter att dels centrera knäskålen och hindra alltför stora rörelser i sidled, dels att ge avlastning och smärtlindring åt leder och muskler. Vid löparknä är GenuTrain P3 ett mycket bra alternativ. P3 är tack vare sin längd ett skydd som skänker bra stabilitet, vilket gör knäskyddet till en bra lösning även vid fall av instabila knän och om man har problem med att knäskålen hoppar ut led. GenuTrain P3 funkar även utmärkt om du drabbats av hopparknä.
Köpa knäskydd mot Schlatterknä
Schlatter är en helt annat typ av skada, där man upplever smärtor alldeles under knäskålen. Skadan uppstår oftast hos barn och ungdomar idrottare i åldrarna 8 till 15 år. Knäskydd som stabiliserar används ofta vid schlatter, och det finns också små nätta stöd som hjälper vid såväl löparknä som schlatter – se GenuPoint.
Köpa knäskydd mot PFSS
PFSS, eller ”främre knäsmärta” som det också kallas, är ett besvärligt och svårdiagnostiserat tillstånd. Drabbade talar ofta om en diffus smärta runt knäskålen, och att det gör mycket ont när man böjer och sträcker på knät. Men det finns en massa andra symptom inblandade också, vilket gör PFSS till ett besvärligt tillstånd att behandla.
Vid PFSS är det inte bara till att springa och köpa ett knäskydd vilket som helst. Med så många möjliga symptom är det viktigt att man först utesluter andra skador och gör en noggrann undersökning hos en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. GenuTrain är annars ett vanligt knäskydd vid träning som brukar komma till användning. GenuTrain funkar även utmärkt om du drabbats av hopparknä eller löparknä. GenuTrain är ett knäskydd för överbelastning med bra kompression.
Köpa knäskydd mot Artros
Knäledsartros är en åkomma som innebär att nedbrytningen av brosket i knät sker snabbare än kroppen hinner bygga upp nytt brosk. Nedbrytningen/återuppbyggnaden är en helt naturlig process, men vid artros är balansen mellan de båda rubbad. Stelhet och värk i lederna är en av följderna.
Om du har artros i ett knä eller båda knäna rekommenderar vi att du tar en närmare titt på vår sida om just knäledsartros, där du hittar avancerade knäskydd och ortoser för behandling av ett besvärligt tillstånd. Ett av de knäskydd som oftast rekommenderas (och som är optimalt vid just artros) är Bauerfeinds GenuTrain A3 – med en pelott som främjar blodcirkulationen och avlastar de områden som är typiska smärtzoner vid artros. Skyddet är kompressionsstickat, i likhet med många andra knäskydd, vilket motverkar svullnader och ger smärtlindring.
Bauerfeind – Sportskyddens Rolls Royce
Deras produkter fungerar där många andra billigare produkter misslyckas med uppgiften, och de är dessutom bekväma att bära – även under längre stunder.
Skillnaden mellan Bauerfeind olika knäskydd:
Genutrain knästöd
- Lättare instabilitet, diffusa smärtor och menisksmärtor.
Genutrain A3 Knäskydd
- Mer komplexa knäbesvär, framförallt artros och knäsmärta på insidan av knät. Tack vare sin specialutformade pelott skapas en friktionsmassage på de ömma området vilket gör att blodcirkulationen ökar, svullnad och smärta minskar. Sidovingarna på pelotten medverkar även till en stabilisering av knäskålen och förhindrar en ev. sidodrivning/luxation.
Genutrain P3 knäskydd
- På grund av sin längd ger den ännu lite mera stabilitet. Framförallt till patienter med instabilt knä och problem med att knäskålen glider ur led. Den specialutformade pelotten kring knäskålen samt det band som är kopplat till den gör att man kan individuellt rätta in knäskålen i en behaglig position och förhindra luxation. Genutrain P3 är även mycket lämpad för de som lider av löparknä. En smärta som uppstår på utsidan av knät pga av att en irritation/inflammation av senan som går från rumpan ner på utsidan av knät. Detta avhjälps med att den triangelformade pelott som sitter placerad så att den hamnar på utsidan av låret skapar ett tryck och en massage på den spända senan.
Genutrain S (S pro) knäskydd
- Här pratar vi ett mycket instabilt knä som framförallt behöver stabilitet i sidled. Kan passa de som har skadat knät och utövar aktiviteter där det finns risk för att råka vrida knät. Ex. bollsporter, utförsåkning osv. Eller någon som behöver ett extra stöd. Kanske en äldre person som uppfattar att knät ibland “viker sig”. (S pro har funktionen att skenan går att låsa om det skulle behövas)
Softec Genu Knäskydd
- Här pratar vi korsbandsskador, menisk skador. Inväntan på en ev. operation samt vid långtidsrehabilitering av tex. sportskador, korsbandsskador. En mycket stabil produkt. Skenorna går att ställa efter önskemål för att förhindra översträckning eller felbelastning. Passas gärna in i samråd med sjukgymnast/ortopedtekninker.