Knäskydd används för att stödja knät och ge avlastning. På så sätt är de ett bra sätt att både förebygga skador på knät och rehabilitera ett skadat knä. Det finns olika sorter som kan användas inom en rad olika områden.

Vad hjälper knäskydd mot?

Knäskydd hjälper till att ge stabilitet åt knät. Det finns en stor variation av skydd som kan hjälpa vid smärta, idrottsskada, i förebyggande syfte eller vid behov av avlastning och stöd för knä. Många som är aktiva inom idrott och träning drabbas av knäproblem. Inom vissa sporter såsom innebandy är påfrestningarna på knäna speciellt stora. Då kan det vara fördelaktigt att använda skydd för att stödja knät och minska risken för skador. Bland löpare kan knästöd användas för att effektivt behandla löparknä så att man kan återgå till löpningen utan smärta. Vidare så ger knäskydd med skenor ett extra stabilt stöd och används ofta vid rehabilitering av inre och yttre ledbandsskador. Knäskydden är även ofta smart designade för att de ska vara enkla att ta på och för att de ska sitta så skönt som möjligt.

Vad är knäskydd bra för?

Barn spenderar ofta mycket tid lekandes utomhus och många barn tränar även någon fysisk aktivitet på fritiden. Detta gör att deras knän belastas mycket och lämnar dem i riskzonen för knäskador som i värsta fall kan följa dem upp i vuxenlivet. Därför är det bra idé att låta dina barn använda skydd för barn i ett förebyggande syfte för att se till att de kan leka och träna fritt utan skador. Ett av de vanligaste knäproblemen hos barn och unga är schlatter som är en inflammation i knät som orsakats av överbelastning. Schlatter kan vara väldigt smärtsamt och den enklaste och effektivaste behandlingen är för det mesta avlastning av knät vilket kan ges av ett knäskydd. Barn som utövar kontakt-sporter som till exempel handboll kan även ha en ökad risk för skador på sitt korsband. Dessa korsbandsskador kan ofta förebyggas med hjälp av knässtöd det kan även användas vid rehabilitering av korsbandsskador. Det är även ett bra tips att fortsätta att använda skyddet efter att skadan läkt då knät fortfarande kan vara instabilt och det kan finnas en ökad risk för att knät sträcks eller vrids på ett olämpligt sätt.

Hur ska ett knäskydd sitta?

Vid en ledbandsskada är det viktigt att man har rätt sorts skydd samt att det sitter på rätt sätt. Många skydd har en kardborrknäppning vilket möjliggör justeringar för att få fram den perfekta passformen och funktionen. Det är alltid viktigt att knäskyddet sitter stabilt oavsett vilket användningsområde det används för, men däremot ska det inte sitta så hårt att det skapar obehag eller smärta vid knät. Vid sporter såsom volleyboll där det är höga hopp och snabba vändningar är det bra med ett knäskydd som ger optimal rörlighet, samtidigt som det även ska ge stabilitet och sitta på såpass hårt att det inte riskerar att åka av. Även vid löpning vill man ha ett lättare och smidigare knästöd för att kunna röra sig på bästa sätt.