Ett mycket vanligt problem med fötterna är Hallux Valgus, som innebär att stortån är sned, och pekar in mot övriga tår. Det händer också att tåleden trycks utåt och bildar en knöl på fotens utsida. 90% av de som drabbas är kvinnor. Man räknar med att så många som en av fyra har Hallux Valgus i mindre eller högre grad

839.00 kr
149.00 kr

Fragor och svar om hallux valgus

Därom tvista de lärde. De flesta är överens om att ärftlighet är en liten del i sammanhanget, när åkomman drabbar yngre människor.

Men i de flesta fall uppstår besvären först senare i livet, när man nått eller närmar sig medelåldern. Och nu går meningarna isär. Det gäller tesen att det handlar om att vi går i alldeles för trånga skor som klämmer ihop fötterna.

Skor, Hallux Valgus och kvinnor

Det finns skeptiker som menar att det inte finns några säkra belägg för att skor i sig själva kan orsaka Hallux Valgus, men att skorna kan förvärra besvären. På andra sidan staketet står de som hävdar att det självklart beror till största delen på felaktiga skor. Och vissa av argumenten är logiska:

  • Nästan alla som får Hallux Valgus är kvinnor. Och kvinnor behandlar sina fötter ganska hårdhänt under långa perioder genom att bära trånga högklackade skor.
  • Hallux Valgus är mycket vanligt i västvärlden. Barfotafolken runt om i världen drabbas nästan aldrig.

Man har också konstaterat att man lättare får besvär med Hallux Valgus om stortån är lång.

När Hallux Valgus börjar utvecklas sker det ofta genom att främre delen av foten sjunker ned och blir lite plattare. Så småningom påverkas stortån och börjar böja sig inåt mot de andra tårna, samtidigt som tåleden pressas utåt.

Några symptom vid Hallux Valgus:

  • Inåtböjd stortå och uttryckt tåled.
  • Smärta i tåleden som förvärras när man bär skor. Man är ofta besvärsfri när man går barfota.
  • Smärta vid belastning och rörelse.
  • Bredare fot
  • Inflammerade slemsäckar i tån

Hallux Valgus gör ofta att tårna trycks samman. Och ibland kröks flera av tårna intill stortån. Tillståndet kallas för Hammartå, eftersom tårna böjs i en vinkel som påminner om en hammare. Dessa tår kan i sin tur börja göra ont och behöva behandlas.

Hallux Valgus behöver mycket sällan behandlas av läkare. Det man i första hand rekommenderar är att skaffa sig skor av bra kvalitet med gott om utrymme så att foten inte blir klämd. På senare tid har det kommit flera tillverkare av mjuka så kallade barfotaskor som kan vara lämpliga.

Träning, inlägg och stöd

En pelott, eller inlägg, under främre delen av foten kan hjälpa till att lyfta upp valvet mellan stortå och lilltå. Det finns också tryckavlastande ringar som man kan placera över smärtande förhårdnader och knölar.

Att träna upp fotens muskulatur är ett sätt att lindra smärtor och förhindra att skadan blir så illa att den måste opereras. Tåhävningar, tåcurl (tänk dig att du knyter näven, fast med foten) och att spreta med tårna är några övningar som rekommenderas.

Ytterligare lindring kan man få med hjälp av en så kallad fixeringsskena som både avlastar stortån och korrigerar stortåns position. Den går att ställa in i olika vinklar som gör att skenan håller stortån i önskad position

Återigen – delade meningar råder. De lärde står kvar där på varsin sida om staketet och grälar. Den ena gruppen säger klart nej – det går inte att förebygga, men att det är bra att använda riktiga skor.

Gå barfota och förebygg Hallux Valgus

Andra menar att du absolut kan förebygga Hallux Valgus genom att gå barfota så mycket som möjligt. Och när det inte går, använd stora, lösa och mjuka skor som t.ex. barfotaskor. Kanske till och med en storlek större än du brukar ha. ”De bästa skorna är de du inte har på dig”.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice