Hälsenan är kroppens i särklass starkaste sena, och också den sena som tvingas uthärda mest påfrestning. Den löper från kanten av hälen och går över i den bakre vadmuskeln. Även om du inte löptränar belastas hälsenan av tusentals steg varje dag, och om du dessutom springer mycket kan antalet steg lätt nå upp till 10 000.

Frågor och svar om hälseneinflammation

Trots namnet handlar skadan inte om en inflammation utan en serie små skador som läkts felaktigt, och en överbelastning av hälsenan. Överbelastningen kan ha olika orsaker som t.ex. för tuff träning, träning på hårt underlag i kombination med felaktig löpteknik, enformiga övningar eller en vadmuskel som är för kort. Det kan också bero på att du har dåliga eller illasittande skor.

Hälseneinflammation vid träning

Hälseneinflammation kan uppstå hos personer som börjat träna på ett ovant sätt eller har intensifierat träningen. Äldre personer kan få ont i hälsenan bara genom att ha gått lite mer än de är vana vid. Det drabbar främst idrottare, och sporter som involverar mycket löpning är mer drabbade än andra.

  • Ömhet och svullnad på hälsenan, i regel några centimeter ovanför hälen.
  • Svullnaden kan föra med sig stelhet och sämre rörlighet i fotleden.
  • Svårt att ”få igång” rörligheten efter en tids stillhet eller nattsömn.
  • Smärtan ökar vid belastning, och det kan också göra ont efter träning.
  • Det kan uppstå ett ”knarr” i hälsenan vid belastning.
  • Vilovärk.

Behandlingen kan variera, beroende på om du är idrottare eller inte. För en idrottsutövare gäller det direkt att dra ner på träningen och minska belastningen på hälsenan. Om du har felställningar i foten kan du få olika typer av inlägg till skorna, exempelvis mjuka hälkuddar.

Inledningsvis kan en höjning av klacken med 1–2 cm under hälen hjälpa till att ge avlastning på senan.

Det är också viktigt att komma igång med rehab i ett tidigt skede för att undvika kronisk skada. En sjukgymnast kan hjälpa dig att ta fram ett träningsprogram som är anpassat för just dig.

Övningar vid hälseneinflammation

En övning som ofta rekommenderas till dig som inte är elitidrottare är excentrisk vadmuskelträning. Du står på ett trappsteg eller en bänk på främre delen av foten, med större delen av foten i fria luften. Sänk ner kroppen sakta i en ”omvänd tåhävning” och lyft upp igen med hjälp av det friska benet.

Denna övning utförs 3 x 15 gånger med rak knäled, sedan lika mycket med böjd knäled. Upprepa övningen 2 gånger om dagen, varje dag i 12 veckor. Det gör ont, men det är ingen fara om det gör det. Efter ca 6 veckor kan du uppleva att symtomen avtar, men det är viktigt att du fortsätter med dessa övningar, upp till 6 månader.

Under denna period kan du oftast fortsätta med din fysiska aktivitet, även om det belastar hälsenan. Den här träningen har i stort sett ersatt kirurgi hos personer som inte är elitidrottsmän och -kvinnor.

Elitidrottare och personer som dras med åkomman mer än 6 – 12 månader kan få en remiss till ortoped, för att undersöka om ett kirurgiskt ingrepp är nödvändigt. En variant som används främst för elitidrottare är ett litet ingrepp där man går in och skrapar bort en liten mängd vävnad precis jämte senan. Ingreppet gör det möjligt att vara tillbaka i full skala redan efter 4 – 6 veckor.

Behandla hälseneinflammation med hjälp av stötvågsbehandling

Andra alternativ som kan vara aktuella är stötvågsbehandling eller laserbehandling.

Som extra hjälp under rehabiliteringstiden kan du använda dig av olika typer av inlägg i skorna, speciella nattstrumpor som försiktigt stretchar vaden och stabiliserande fotledsskydd som ger ett bra stöd

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice
720.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1,499.00 kr.Det nuvarande priset är: 799.00 kr.
699.00 kr
399.00 kr
859.00 kr
299.00 kr
859.00 kr
859.00 kr
Slut i lager
199.00 kr