En löpare kan springa på många problem. Ett av dem kommer i form av hälsporre, som är en skada som gör ont i hälen eller fotvalvet och kan göra det mycket svårt att springa, eller ens gå utan problem.

Vid löpning utsätter man fötterna för den dubbla kroppsvikten varje gång man sätter i foten. Så det är inte särskilt konstigt att nära 15% av alla skador en löpare drabbas av är just fotskador. Och ofta beror hälsporre på att du har gått eller sprungit i undermåliga skor.

Under foten sitter en tjock och bred sena som fungerar som ett stöd för foten. Och det är detta senfäste som gör ont om du har överbelastat senan. Ibland kan det bildas en liten utväxt på benet under hälen. Den ser ut som en liten sporre, därav namnet. Men det är senfästet som gör ont, och inte sporren. Läs även om hälsporre övningar här: Länk

Frågor och svar om hälsporre

Ingen av oss går säker för hälsporre, även om det är vanligast förekommande i medelåldern och hos människor som rör sig mycket, som t.ex. idrottare och dansare. Bland löpare är det en vanlig åkomma. Men vem som helst kan som sagt drabbas då hälsporre uppkommer på grund av överbelastning. Orsakerna kan vara dåliga skor, löpning på för hårt underlag, eller en bristning i senfästet.

Löpträning och hälsporre

Personer med antingen höga eller låga fotvalv löper större risk, såsom de som har överpronation i fötterna. Hälsporre kan också uppkomma om du plötsligt har trappat upp t.ex. löpträning.

Du kan ha svårt att belasta foten på grund av det gör ont under hälen, framför allt på morgonen. Smärtan sitter under eller på insidan av hälen, och framträder när du står och går. Det kan också göra ont längs med senan i hålfoten.

Det gör oftast ondast i början av en aktivitet, för att sedan avta när man rört sig en stund. Hur stor smärtan är varierar från person till person. Många känner bara en vag smärta under träning, medan andra har så ont att det inte går att belasta hälen alls. Smärtan kan förvärras om du går en lång promenad eller gör hastiga rörelser.

Har du drabbats av hälsporre, bör du först av allt ta en titt på dina skor. Är de lämpade för löpning eller gång? Är de hela? Man kan prova med dämpande inlägg i skorna. eller hålfotsinlägg.

Vilka ska ska jag använda om jag har hälsporre?

Skor har blivit en omdiskuterad fråga just när det gäller löpning. Det är många som anser att dagens löparskor med tjock dämpning under hälen snarare förstör fötterna än hjälper. Istället förordar de skor med tunnare sula som gör att du verkligen känner underlaget, och samtidigt ser över din löpteknik. Ett ”smartare” löpsteg innebär att du inte sätter hälen först utan landar på fötternas främre del.

Behandla hälsporre själv

Hälsporre läker av sig självt, men det kan ta lång tid, upp till 2 år om du har otur. Fortsätter du att utföra aktiviteter som belastar hälen tar det ännu längre tid. Vad man rekommenderar är s.k. aktiv vila, vilket innebär att du undviker att springa och hoppa, gå eller stå mycket. Aktiviteter som simning eller cykling är bättre.

Hälsporre strumpa och inlägg

Det finns en mängd hjälpmedel som hjälper dig i kampen mot hälsporre. Särskilda strumpor som ger stöd åt senorna i foten, sulor och hälkoppar att lägga i skorna, och även speciella skenor att bära på natten.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice
559.20 kr
799.20 kr
238.40 kr
198.40 kr
318.40 kr
479.20 kr
Slut i lager

Träning och Rehab

Fotmassage Roller

279.20 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1,199.20 kr.Det nuvarande priset är: 719.20 kr.
1,199.20 kr

inlägg & skosulor

Bauerfeind ErgoPad Work:h

911.20 kr
671.20 kr
607.20 kr
607.20 kr