Frågor och svar om löparknä

Löparknä
Vem kan få löparknä?
Alla löpare ligger i ”riskzonen” och löpning i utförsbacke eller på sluttande underlag (i sidled) ökar risken för löparknä. Andra aktiviteter som kan utlösa besvären är cykelträning och längdskidåkning, och då i synnerhet fristilsåkning. Skadan kan också uppkomma om du plötsligt har ökat träningsdosen eller tränar hårdare än vanligt.
Symptom på löparknä
Om du har drabbats av löparknä får du troligen ont på utsidan av knäleden, antingen i höjd med knät eller strax nedanför. Ofta kommer inte smärtan omgående, utan först efter en stunds löpning. När du vilar försvinner eller avtar smärtan vanligtvis, men kommer tillbaka nästa gång du tränar. Många gånger intensifieras smärtan när man springer och efter en stund tvingas man att avbryta träningspasset för att det helt enkelt gör för ont.
Om du trycker med fingrarna på utsidan av låret kan du känna att det ömmar, och med en intensivare smärta om du gör detsamma alldeles ovanför knät, där senan glider.
Vad kan jag göra för att lindra smärtan eller förebygga skada?
Först av allt: Sluta att springa! Det är lätt att falla i den fällan att ge sig ut och ”testa lite” när det inte gör ont – men det gör bara skadan värre. Är du, som så många idrottare, träningsnarkoman så träna annat istället tills vidare.
På många håll påpekar man vikten av att ha ”rätt” skor när man springer. Men sedan går åsikterna isär när man ska beskriva exakt vad som är rätt typ av sko att springa i. Vissa betonar att det är mycket viktigt att du springer i skor med bra dämpning för att skona fötter och knän.
Förbygg löparknä med rätt skoinlägg
Andra har helt motsatt uppfattning. De baserar sin åsikt på att fotvalvets funktion är just att dämpa, och med dämpningar och hålfotsstöd tar man bort fotens normala funktion, och i själva verket gör mer skada än nytta. Helst borde man springa barfota eller i så kallade barfotaskor, i kombination med att springa med framfotslandning istället för att landa på hälarna. I boken ”Born to Run” pratar Chris McDougall om hur allt vi hittills lärt oss om träning är helt fel.
Behandling av löparknä
Att behandla denna skada handlar till stor del om avlastning. Det här betyder att du får finna dig i att sluta springa hel t och hållet i minst fyra till sex veckor. Under den här perioden är det bra om du kan träna på annat sätt.
Oftast krävs inga läkemedel vid löparknä, men om smärtan är riktigt svår kan du testa med vanliga värktabletter.
Träna bort löparknä med hjälp av stretchövningar
I kombination med avlastning och minskad träning brukar stretchövningar fungera bra, främst kanske för att lindra symptomen.
Ett besök hos fysioterapeut, kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast kan ge svar på varifrån skadan egentligen uppstått. Ligger roten till det onda i bäckenet? I foten eller höften? Därefter kan du få behandling för att snabbare komma tillrätta med ditt löparknä.
Testa också en slags hemmagjord ”massage”. Om du har ett duschmunstycke där du kan ställa om strålen till en hård stråle, kan du köra den över utsidan av låret.
Skaffa en så kallad foam roller. Lägg dig så att låret på det ben som gör ont vilar på rollern, och rulla fram och tillbaka över den. Till en början gör det här duktigt ont men i takt med att musklerna mjukas upp känns inte smärtan lika intensiv.
Knäskydd och knästöd för löparknä
Det finns också en hel del produkter till din hjälp. Till exempel kan ett värmande knäskydd erbjuda snabb smärtlindring, och också hålla knät varmt när du springer. Det finns en mängd olika typer av knäskydd att välja mellan.
Har du mycket svåra smärtor kan du uppsöka läkare och där få en injektion med kortison.
Den allra sista utvägen: operation. Det här gör man enbart om inget annat hjälper och skadan är långvarig. Vid en operation går kirurgen in och förlänger senan.
Har du fler frågor?
Hos SportsRehab hittar du ett flertal olika skydd som kan hjälpa dig som drabbats av löparknä och andra besvär. Är det något du undrar över eller vill ha råd, så är du välkommen att kontakta oss.
KundserviceKnä