De olika namnen på skador kan ibland vara något missvisande. I det här fallet är skadan inte ett neurom (en tumör) och inte heller var det Morton som först upptäckte den. Läs mer om Mortons Neurom nedan.

Fragor och svar om mortons neurom

Det var i mitten av 1800-talet som en fotspecialist vid namn Durlacher först upptäckte denna åkomma. Det var först senare som Morton, en annan specialist, började kalla skadan för ett neurom. Men egentligen handlar det inte om en tumör utan en förtjockning på en nerv i foten. Skadan uppstår när en nerv kommer i kläm mellan två av benen i framfoten, oftast mellan 3:e och 4:e benet.

Skadan beror ofta på nedsatt rörlighet vid hälben och mellanfot. När hälbenet förlorar sin rörlighet i sidled kan det leda till att mellanfoten blir överbelastad och främre fotvalvet kan då sjunka ner något. Det kan resultera i att nerven i framfoten kommer i kläm.

Det kan också bero på att du har skor som inte passar riktigt. Likaså kan skor som är snäva runt tårna orsaka besvär.

Mortons neurom är ganska vanligt och kan drabba alla åldrar, såväl elitidrottare som motionärer. Och det är främst kvinnor som drabbas – upp till 4 av 5 som får dessa besvär är kvinnor. En av förklaringarna är den utbredda användningen av höga, snäva klackskor som på ett markant sätt ökar belastningen på främre fotvalvet. Dessutom är kvinnors muskler generellt svagare än männens, vilket kan vara en bidragande orsak.

Ett mycket vanligt förekommande symptom är skarp smärta och domningar i främre delen av foten, särskilt runt de tår där nerven är klämd. Många uppger också att det kan kännas som om det ligger något mellan benen i foten.

Smärtan kan komma och gå, och ofta blir besvären värre med tiden. Det beror på att svullnaden i nerven blir större, och dess hölje blir allt tjockare för att klara påfrestningarna – och det gör allt mer ont. Besvären brukar bli värre när man belastar foten.

De flesta blir bättre genom att helt enkelt byta skor till ett par som är breda och låter foten få utrymme. Ibland hjälper det att lägga in speciella inlägg i skorna, så kallade pelotter eller pelottsulor, som ger ett extra stöd åt främre fotvalvet och direkt avlastar området runt tårna. Exempel hålfotsinlägg.

Om inläggen inte ger tillfredsställande resultat och smärtan kvarstår kan man få en kortisonspruta, som ger bra smärtlindring.

Ibland kan en behandling hos naprapat eller kiropraktor hjälpa dig att lindra besvären.

Under rehabiliteringstiden är det några saker som är viktiga att tänka på:

  • Undvik i största mån att belasta foten. Gör ingenting som orsakar smärta, eftersom detta förlänger läkningstiden rejält.
  • Riktiga skor kan hjälpa. De ska vara breda och ha dämpning i främre delen av foten.
  • Har du ett arbete där du står och går mycket, kan du behöva gå sjukskriven en tid.

Du kan ge dig själv större chans att undvika att nerven kläms i foten, genom att ha detta i åtanke:

  • Sätt inte i hälen för hårt när du går.
  • Landa på främre de len av fötterna när du springer. (Sätt inte i hälen i löpsteget.)
  • Gå inte omkring i smala och åtsittande skor eller högklackat för ofta.
  • Träna upp musklerna i foten, främst runt fotvalvet.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice