Fragor och svar om musarm
Musarm
Varför uppstår musarm?
Rent fysiskt beror musarm på att många av de små muskelfibrerna i handen blivit överbelastade av för ensidigt och långvarigt arbete vid datorn. De små fibrerna arbetar konstant, och det är också därför de kallas för Askungefibrer. Många små rörelser med datormusen leder till att leder, senor eller nerver blir för hårt belastade.
Vissa rörelser kräver mer precisa rörelser, som t.ex. när man drar och släpper objekt på skärmen. Noggrannheten i dessa rörelser gör att man spänner handen mer än vanligt. Överhuvudtaget håller man ofta handen i en onaturlig vinkel, med fingrarna hela tiden spända. Och det är inte när man klickar som belastningen är som störst – det är när man håller handen beredd att klicka.
Symptom på musarm
Eftersom musarm inte alltid sätter sig i armen, kan det vara svårt att definiera vad som egentligen är symptom på musarm. Det vanliga är dock att det uppträder i handen eller någonstans i armen. Ofta känns det som en molande värk i armen, som finns där oavsett om du arbetar eller vilar.
Några vanliga symptom vid musarm är:
- Smärta och ömhet eller stelhet
- Molande eller pulserande värk
- Svårt med koordinationen
- Stickningar och pirrningar i handen
- Domningskänsla
- Försämrad känsel
- Obehagskänslor i armen
- Handen och/eller armen känns försvagad
Besvären från musarm är ibland ganska lika de som uppstår vid tennisarmbåge och karpaltunnelsyndrom.
.
Kan man behandla musarm?
I det akuta läget kan det hjälpa att göra regelbundna stretchövningar för att stärka händer och armar. En kiropraktor eller naprapat kan möjligen vara till hjälp, men egentligen behöver man inte alls behandla åkomman då den försvinner med tiden. Men det finns mycket man kan göra för att förändra de situationer som lett till besvären, så att det inte förvärras eller återkommer med jämna mellanrum.
Besvären står ofta i direkt relation till en viss arbetsställning eller -situation. En ordentlig översyn av både arbetsplats och arbetsmetoder kan behövas för att bli av med musarmen.
En ergonom kan oftast hjälpa till med att identifiera ”riskzonerna” och ge råd om hur du förändrar utrustningen, arbetsställningar och metoder. Det finns dessutom en mängd olika hjälpmedel du kan introducera på arbetsbordet.
Hjälpmedel för musarm
- Stöd för handleden vid arbete med musen.
- Olika design på datormöss. Det finns t.ex. vertikala möss som ger handen en bättre vinkel.
- En styrkula istället för mus.
- Använd ett tangentbord utan siffersektionen. Vid behov kan istället ett löst numeriskt tangentbord användas.
- Installera röststyrda program i datorn i den mån det är möjligt.
- Många moment som du utför med musen går också att genomföra med hjälp av kortkommandon. Alla menyer är t.ex. åtkomliga på detta sätt i de flesta datorprogram.
- Skaffa en snabb dator. En långsam dator gör att handen ligger i ”stand by” med spända muskler under en längre tid.
- En dator med pekskärm gör att du kan växla mellan mus och pekskärm.
- Se över skrivbord och stol, och se till att de är riktigt inställda för just dig.
- Använd ett handledsstöd som stöd.
Om du inte gör någonting åt arbetsplatsen eller övriga förhållanden som orsakat musarmen, är risken mycket stor att det kommer tillbaka. Därför är det viktigt att verkligen gå till botten med vad som gjort att just du drabbats.
Har du fler frågor?
Här på SportsRehab hittar du sportskydd för en mängd olika skador och besvär. Skydden är noggrant utvalda och håller absolut högsta kvalitet. De flesta ortoser tillverkas av tyska Bauerfeind, som är världens ledande auktoritet på området, och som lovordas av motionärer och elitidrottare över hela världen.
Kundservice