En av de kroppsdelar som utsätts för flest påfrestningar i livet är våra knän. Såväl menisker som korsband hör ofta till skadebilden, i synnerhet kanske hos idrottare som tränar intensivt. En skada som det kanske inte pratas lika mycket om är det vi kallar Schlatters sjukdom. Det är dock inte en sjukdom per definition, utan snarare en skada som beror på att fästet på din knäskål, några centimeter under knäskålen har blivit inflammerat.

Frågor och svar om schlatter

Schlatter är ganska vanligt förekommande i åldern 8 – 15 år. Särskilt drabbar det unga idrottare och i synnerhet inom idrotter där snabba ruscher och hopp förekommer. Tidigare var det mest pojkar som fick ont i knäna på detta sätt, men i takt med att flickorna idrottar i allt större utsträckning har detta börjat jämna ut sig.

Sporter, barn och schlatterknä

Idrotter som ofta är inblandade i denna typ av skada är fotboll, innebandy, friidrott och gymnastik, där man ofta gör explosiva rusher. Även sporter där man hoppar mycket drabbas ofta. Ett exempel på det är volleyboll. Att skadan slår till i just dessa åldrar beror på att benstrukturen är i en fas av tillväxt och ännu inte färdigutvecklad. Och just under denna tillväxtperiod är risken extra stor att drabbas av schlatter.

Smärtan som uppstår i samband med skadan varierar från subtila smärtkänningar till intensiva smärtor. Framförallt kommer smärtan när man idrottar, men också i vardagssituationer som att gå i trappor.

Och några av de symptom av schlatterknä som uppstår är:

  • Knölen strax under knäskålen, där knäskålssenan är fäst, svullnar upp.
  • Smärtor under knäskålen på framsidan av knät.
  • Området känns ömt och gör ont när man trycker på det.

Tillfrisknandegraden vid schlatter är mycket god. Nästa alla, mer än 90%, blir helt fria från besvär, även om det i värsta fall kan ta flera år innan det är helt borta.

Även om det gör ont att fortsätta träna, så är det inte farligt att idrotta under tiden. Den knöl som har svullnat upp och blivit större kan även fortsättningsvis vara förstorad, även efter att inflammationen och smärtan försvunnit. Det enda egentliga besvär det orsakar är att det för vissa kan vara obehagligt att stå på knä.

Schlatter är en inflammation i knät på grund av överbelastning. I de allra flesta fall behöver man ingen behandling. De flesta av de ungdomar som drabbas blir helt återställda i samband med att skelettet fått växa klart.

Det effektivaste och enklaste sättet att behandla schlatter är därför att helt enkelt se till att knät inte utsätts för alltför hård belastning under den här perioden. Ägnar du dig åt en idrott med mycket löpning eller hopp, får du räkna med att tvingas ta det lite lugnare på den fronten för att ge knät chans att återhämta sig – att minska intensiteten i träningen eller kanske till och med fundera på att gå över till annan idrott.

Schlatterknä övningar

I stort sett handlar det om att undvika aktiviteter som gör ont. I många fall hjälper det att ta antiinflammatoriska värktabletter mot smärtan. En fysioterapeut / sjukgymnast kan hjälpa dig att ta fram övningar för lårens fram- och baksida och vadmusklerna. Övningarna utförs försiktigt och efterhand ökar man belastningen successivt.

Hjälpmedel vid schlatters sjukdom – Knäskydd, Schlatterband, Skoinlägg

Det kan också hjälpa att lägga in en mjukare sula i skon för att lindra stötarna som uppstår vid löpning och hoppning. För dig som inte vill överge din idrott i första taget – och vem vill det egentligen? – finns det saker du själv kan göra för att lindra smärtan vid träningen. Ett sätt att avlasta knäleden och schlatterskadan är att tejpa knät på ett sätt som ger stöd. Det finns flera olika varianter av tejpning som ger avlastning.

Stötvågsbehandling är en metod som av många anses ha gett ett gott resultat, även om de vetenskapliga bevisen för att det verkligen fungerar är få. Många har också uppgett att de får mycket hjälp av de olika skydd som finns att köpa. Du kan använda dig av enkla schlatterband eller schlatterskydd, värmande knäskydd eller ett stabilt schlatterknäskydd med öppen patella.

Tyvärr händer det att besvären inte går över trots att skelett och vävnader har utvecklats färdigt. I det fåtal fall detta händer kan den sista utvägen vara ett kirurgiskt ingrepp, det vill säga att man opererar skadan. Det händer att det bildas en lite benbit på senan, och denna opererar man alltså bort.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice
Rea!
Det ursprungliga priset var: 299.00 kr.Det nuvarande priset är: 179.00 kr.
669.00 kr
259.00 kr
569.00 kr
319.00 kr
2,199.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1,299.00 kr.Det nuvarande priset är: 1,199.00 kr.
Slut i lager
289.00 kr