Det är många som går omkring och har ont i axlarna. Anledningen till att man har värk i axeln kan variera stort. Några vanliga orsaker till axelskador är överbelastningsskador, fallolyckor då axeln har vridits ur led eller olyckor orsakad i arbeten med snedbelastningar där det ingår tunga lyft. Men det finns det en mängd andra orsaker till att man får ont i axeln.

Nacke / Axel

Bauerfeind OmoTrain S

2,149.00 kr

Nacke / Axel

Bauerfeind OmoTrain

2,149.00 kr

Nacke / Axel

Rehband QD Axelstöd

689.00 kr

När man har råkat ut för en axelskada är det en viss rehabiliteringstid innan axeln är återställd. För att hålla axeln i rätt position under träning och mellan träningspass är det bra att använda ett axelstöd. Axelstödet skyddar axeln, håller axeln på plats, ger det stöd och hjälper dig att undvika ytterligare skador. Ett axelskydd ger värme och stabilitet till det skadade området och ger en viss smärtlindring.

Frågor och svar om axelstöd

Axeln är sammansatt av 4 leder mellan skuldran, nyckelbenet, överarmen och ryggen. Axelleden är vår rörligaste led med ett enormt rörelseomfång. Axeln hålls ihop av ledband och muskler som arbetar i ett komplicerat och välkoordinerat samspel. Det finns tre olika viktiga typer av muskler i axeln, som i sin tur tillhör olika muskelgrupper. De tre olika musklerna har olika uppgifter för axeln.

  • Muskler som ger kraft i våra rörelser
  • Rotatorkuffen är en egen muskelgrupp som består av 4 skelettmuskler och som har till uppgift att stabilisera axelleden.
  • Muskler som stabiliserar och roterar kring skulderbladet

En axel som är frisk rör sig funktionsfritt och alla lederna i muskelgrupperna samarbetar. När en skada i axeln uppstår störs muskelsamspelet.  Problemet i axeln kan ta sig i form av smärta och/eller instabilitet.

Det finns många olika orsaker och anledningar till att man kan få problem i axeln. Vid alla dessa problem vi tar upp här kan ett axelstöd hjälpa till att underlätta vardagen så att man fungerar någorlunda normalt.

  • Akuta axelolyckor, det vill säga när man skadar axeln på grund av yttre omständigheter
  • Överbelastningsskador i yrken med monotont arbete där man arbetar med händerna högt, som frisörer och snickare
  • Instabilitet i axeln orsakad av överrörlighet i axeln. Det kan bero på att musklerna som håller ihop axeln har sträckts ut av någon anledning. Vid dessa tillfällen måste instabiliteten åtgärdas snarast, annars riskerar man att axeln hoppar ur led.
  • När axeln har rubbats ur sin normala position och gått ur led.
  • Dålig hållning orsakad av monotont stillasittande där axlarna är framåtroterade och när man arbetar med händerna framför kroppen. Långvarig snedbelastning med framåtroterande axlar kan ge fel position på bröstrygg, nacke och resultera i värk i axlarna.

Har du råkat ut för en fallolycka eller skadat axeln av någon annan anledning kan man behöva rehabilitering under en lång tid. En skadad axel kräver ibland sjukgymnastik därmed övningar för att hjälpa axeln att återhämta sig så fort som möjligt. För att inte råka ut för ytterligare skador kan det vara skönt att använda ett axelstöd som ger axeln stabilitet, och som ger värme och massage.

Axelstödet ger avlastning och stöd åt den skadade axelleden och förhindrar att man överbelastar leden i onödan. Ett bra axelstöd påskyndar läkningen och reducerar effektivt smärtan i axeln. En av orsakerna är att axeln hålls i en naturlig position och får det stöd den behöver. Ett axelstöd finns för både höger och vänsteraxel och är justerbara för perfekt passform.

Sportsrehab

SportsRehab samarbetar med tyska Bauerfeind som utvecklar medicintekniska hjälpmedel för elitidrottare och motionärer. Bauerfeind är kända för sin höga kvalitet och som är grundad i gedigen kunskap och nytänkande.  Bauerfeind utvecklar och tillverkar en mängd olika axelstöd som lämpar sig för olika tillfällen. Alla produkter är specialtillverkade för att ge exakt det stöd du behöver beroende på vilken typ av skada du har och i vilken omfattning du behöver axelstödet.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice