Schlatterskydd och schlatterband avlastar och lindrar schlatter (Schlatters sjukdom), ett knäproblem som framför allt drabbar aktiva barn och ungdomar som fortfarande växer. Orsaken är en lokal inflammation i knäskålssenans fäste. Schlatter är en skada som ofta består under en längre tid, ibland upp till två år. Sjukdomen brukar dock försvinna av sig själv under den tiden, eller när den som fått det vuxit färdigt. Det kan vara skönt att veta att schlatter är ofarligt, även om det kan leda till vissa knäproblem i vuxen ålder. Här kan du lära dig mer om schlatterskydd och schlatterband samt hitta rätt produkter för att lindra besvären.

629.00 kr
Slut i lager
239.00 kr
249.00 kr

Schlatterskydd och schlatterband spelar en viktig roll för många som drabbas, då det både bidrar med smärtlindring och möjlighet till ökad aktivitet. Oavsett vad det handlar om vill vi kunna vara aktiva och göra de saker vi tycker om – och då kan det ibland behövas nyttiga hjälpmedel och tips.

Frågor och svar om Schlatterband och Schlatterskydd

Schlatter (Schlatters sjukdom) beror på att lårmuskelns senfäste blir inflammerat och svullet. Senfästet sitter på en knöl under knäskålen, och knölen kan fortsätta vara förstorad även efter att inflammationen försvunnit. Smärta på framsidan av knäet, svullnad av senfästet och smärta vid tryck eller aktivitet är typiska tecken på schlatter. Om du vill få en säker diagnos kan en läkare, fysioterapeut eller naprapat hjälpa dig. 

Schlatter går över av sig själv och det rekommenderas att fortsätta försöka vara aktiv (förutsatt att det inte gör för ont). Skydd, stretching och fysioterapi kan avlasta, minska smärtan och öka möjligheterna att vara aktiv.

Ja, det är riskfritt att göra det. Skadan är övergående, och det är därför ett schlatterskydd eller schlatterband kan vara ett bra alternativ för att lindra besvären i väntan på att de försvinner. Vila och successiv upptrappning av träningen efter stopp är också bra, samt att stärka upp muskulaturen kring knäna.

Fästet i knäskålssenan förbenas i takt med att vi blir äldre, ungefär kring puberteten. När senan ännu inte är helt förbenad är den en känslig plats som lätt tar stryk vid stora påfrestningar. Därför är det ofta just idrottande barn mellan 8 och 15 års ålder som drabbas av schlatter.

Schlatterskydd och schlatterband har många fördelar. De skapar ett tryck på knäskålssenan, vilket avlastar och hjälper mot smärta. Med en produkt av hög kvalitet kan du själv justera trycket så att det passar dina förutsättningar. Skydden är dessutom enkla och bekväma att använda.

Tejpning kan både hjälpa och stjälpa, beroende på utförandet. Om du inte får till tejpningen rätt är risken att den inte har någon större effekt. Med ett schlatterskydd eller schlatterband kan du justera på ett enklare sätt och få till ett tryck som lindrar skadan effektivt, samtidigt som det är bekvämt. Tejp kan även vara krångligare vid aktivitet, då svetten och andra påfrestningar ibland gör att den lossnar. Dessutom är tejp sällan ett långsiktigt alternativ vid schlatter, då den kan skada huden.

Eftersom schlatter främst är kopplat till utvecklingen av fästet i knäskålssenan är det barn och ungdomar som drabbas. När vuxna får knäproblem handlar det ofta om löparknä, hopparknä, artros, inflammationer och liknande tillstånd som på andra sätt orsakar besvär i knäna.

Operation brukar sällan behövas vid schlatter, men det kan vara en sista utväg vid svåra besvär. Operationen består av att ta bort det en del av den svullna knölen. I de allra flesta fall räcker det dock med vila, anpassad träning, stretching, fysioterapi, schlatterskydd och schlatterband och/eller andra rekommenderade åtgärder.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss.

Kundservice