Knät är vår kropps enskilt största led. Den är också oerhört flexibel och komplex, då den kan rotera åt alla håll. Det är den som tillåter oss att gå och springa – och att överhuvudtaget röra oss som vi vill.

Mellan lårben och skenben sitter knäskålen, som är uppbyggd av senor, menisker, ledband och korsband. Ledbandet består av flera små ledband som flätar ihop sig, som till synes till ett stort kraftigt ledband. Korsbanden som är en typ av ledband upprätthåller knäts stabilitet i alla riktningar. De främre korsbanden ser till att stabilisera knät så att underbenet och lårbenet håller sig på plats och inte glider framåt. Det bakre korsbandet hindrar att det glider bakåt.

Ledbanskada i knät – inre och yttre ledband

En skada kan ske både på de inre ledbanden, vilket är vanligast, och de yttre ledbanden. När man har skadat ett ledband bedömer man skadan efter olika svårighetsgrader beroende på hur stor skadan är.

  • Grad 1: Minimal skada eller instabilt knä.
  • Grad 2: Måttlig skada och instabilitet.
  • Grad 3: Komplett avslitet ledband, ingen stabilitet.

Frågor och svar om ledbandsskada i knä

När en skada uppstår genom att du har utsatt knät för exempelvis en vridning så upplever man en stark smärta på insidan av knät. Konstigt nog så brukar det göra mindre ont om ledbanden går av helt än om det bara har delvis slitits av. Efter en skada i knät uppstår oftast en större eller mindre svullnad. Du blir instabil i knät och i värsta fall, om du belastar knät felaktigt i det läget, kan knät gå ur led. Efter en skada i knät bör all form av idrottsutövande avbrytas.

Vid skada som graderas 1 handlar det oftast om att ledbandet är uttänjt och ansträngt. Vid allvarligare skador som gradering 2 och 3 kan även menisk eller korsband vara skadade. Skador som har gradering 3 är oftast en kombination av flera skador samtidigt i knät.

De vanligaste är att ledbandsskadorna sker i samband med olika typer av sportaktiviteter. Det är lätt hänt att skador uppstår i hög hastighet i samband med en hastig vridning. Det kan ske i alla typer av sporter där man belastar knät och gör hastiga vändningar, som handboll, basketboll, en tackling i fotboll eller under skidåkning. Skadan kan uppstå både i de inre och de yttre ledbanden men vanligast är att de inre ledbanden drabbas. Skador i de yttre ledbanden är sällsynta om det inte har drabbats av en yttre åverkan som ett slag eller annan typ av trauma.

Behandling av ledbandet

Oavsett hur stor skadan är vid knäolyckor ska man vara försiktig med att belasta knät. Det är viktigt att behandlingen påbörjas så fort som möjligt efter en akut skada. Huvudmålet vid en akut skada bör vara att minska blödningens storlek och minska smärtan under de första dygnen. Det är viktigt att se till att kyla ner knät så fort som möjligt och vila det skadade knät i högläge. Linda benet med ett förband och dra åt det så mycket som möjligt så att det ger maximal kompression.

Den akuta fasen är de första 3 – 5 dagarna efter olyckan. De första dagarna efter skadan är sträck- och böjfunktion i knäleden nedsatt. Det som händer i knät när en skada uppstår är att en blödning uppstår som ökar i volym under 24 – 48 timmar om det inte behandlas. Blödningen gör att trycket i knät ökar och smärtan blir värre och det kan man avhjälpa genom att man lindar knät. Det absolut viktigaste är att ge det skadade knät kompression så fort som möjligt. Det gör man med ett hårt åtdraget förband för att minska blodtillförseln.  Efter den akuta fasen bör rehabiliteringen påbörjas med styrke-, rörlighets- och balansträning.

Bauerfeind är ett tyskt företag som har specialiserat sig på medicintekniska och ortopediska produkter som kan hjälpa människor att återfå sin rörlighet tillbaka efter en skada. Samtliga produkter är tillverkade med den välkända tyska kvaliteten. Alla Bauerfeinds produkter är noggrant testade, genomtänkta och mycket funktionella. Knäskydd kan man använda i förebyggande syfte och under rehabiliteringen. Här presenterar vi några av Bauerfeinds knäskydd som kan hjälpa dig att återhämta dig på bästa sätt.

Köp Bauerfeind GenuTrain S knäskyddet för dig med en ledbandsskada

GenuTrain S har formbara skenor i kolfiber som gör att du kan låsa skenan för att begränsa rörligheten i knät. Knäskyddets ledskenor stabiliserar knäleden och håller ditt knä på plats. Över knät sitter en elastisk pelott som anpassar sig efter dina rörelser. Kompressionsstickningen i knäskyddet förhindrar ödem och svullnader och har en masserande effekt vilket påskyndar läkningen. GenuTrain S är gjord av anatomiskt formstickad mikrofiber, materialet andas och släpper igenom såväl fukt som värme och är bekvämt att bära.

Bauerfeind GenuTrain S Pro

GenuTrain S PRO ger stabilitet i knäleden precis som GenuTrain S. Detta knäskydd är för dig som behöver fixera skenorna ytterligare och begränsa rörligheten. Du kan styra rörligheten i en viss vinkel för att begränsa ofrivilliga rörelser. Produkten har samma egenskaper och är tillverkat i samma material som GenuTrain S.

Bauerfeind SofTec Genu

SofTec Genu är Rolls Roycen bland alla knäskyddsprodukter. Det kallas även för det intelligenta knäskyddet eftersom skyddet har en unik funktion som gör att du kan anpassa det efter knäts rotationsaxel. Via ett fyrpunktssystem skapas en förbättrad funktion och ökat skydd av ledbanden. Detta sker genom att ledskenor och kardborreband ger ökad stabilitet i knäleden tillsammans med den stickade icke elastiska delen som håller allt på plats och ger ett maximalt stöd.

Fyrpunktsystemet ger det överlägset bästa stödet och funktionen för knät och ledbanden.

SofTec Genu är speciellt lämpligt är det för dig som behöver ett optimalt knäskydd. Lederna i knäskyddet är av aluminium och anatomiskt utformade, och är perfekt för dig som har medelsvår till svår instabilitet eller har svaga ledband. Textilen som har kontakt med benet förhindrar att lokala tryckpunkter bildas, och musklerna kan röra sig fritt.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice
688.00 kr
589.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1,249.00 kr.Det nuvarande priset är: 1,049.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 2,759.00 kr.Det nuvarande priset är: 2,499.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 3,699.00 kr.Det nuvarande priset är: 3,099.00 kr.