Det är vanligt att någon gång få ont i bäckenet, och det kan leda till smärtsamma besvär som gör det jobbigt i vardagen. Vissa har lätt värk som går att hantera, medan andra får svårt att röra sig och utföra aktiviteter. Ibland kan det vara svårt att veta att det handlar om just bäckenet, då besvären kan visa sig på många olika sätt (de kan också förväxlas, exempelvis med ryggont). Men om du har så ont i bäckenet att det blir svårt att göra det du tycker om är det viktigt att få hjälp. Om du blir undersökt av en fysioterapeut eller annan expert på rörelseapparaten får du reda på vad det handlar om, så att du kan få rätt hjälp. Här tittar vi närmare på varför du får ont i bäckenet och vad du kan för att behandla och förebygga besvär.

3,949.00 kr

Fragor och svar om att ha ont i bäckenet

Bäckenet (pelvis på engelska och latin) är ungefär i mitten av kroppen, vid höfterna, och består av korsbenet samt höger och vänster höftben, vilka hålls samman av muskler. Dess främsta uppgift är att skydda våra inre organ. I en ideal situation är bäckenet helt balanserat och stabilt, och klarar av all den upprepade belastning som våra aktiviteter innebär. Men hos vissa är balansen inte fullständig – det finns dessutom flera skador och sjukdomar som påverkar bäckenet, då olika delar av kroppen hänger ihop. Följden är att många av oss någon gång får ont i bäckenet, höfterna eller närliggande områden, vilket oftast inte är något att oroa sig över. Det kan dock göra ont och kräva behandling, t ex från en fysioterapeut.

Smärta och andra besvär i bäckenet kan visa sig på flera olika sätt. Det beror framför allt på att det är en komplex del av kroppen som är kopplad till många funktioner. Av den orsaken kan det ibland vara svårt att få reda på exakt vad det handlar om – bäckenrelaterade besvär förväxlas exempelvis ofta med ryggont, då det kan orsaka smärtor i ländryggen. Smärtan kan kännas på många platser, t ex i ljumskar, höfter, lår eller bäckenbotten. 

Bäckensmärta brukar delas upp i akuta och kroniska (långvariga) besvär. För många blir smärtan värre på kvällen eller under natten när de är stilla efter en dag i rörelse.

Det finns flera orsaker till bäckensmärta. Några av de vanligaste är:

  • Besvär i muskler och/eller leder, t ex en irriterad SI-led, bristningar, inflammationer eller överbelastningar
  • Felställning, felbelastning eller vridning av bäckenet
  • Artros i höftleden
  • Inflammation i prostatakörteln, s k prostatit (hos män)
  • Mensvärk eller ägglossning (hos kvinnor)
  • Bäckenuppluckring/foglossning (hos gravida kvinnor)

Eftersom det finns flera olika orsaker och att det inte är helt lätt att veta att det handlar om just bäckenet är det bra att söka hjälp och få en diagnos, t ex hos en läkare eller fysioterapeut. Då kan du få rätt stöd och bli bättre så fort som möjligt.

En aktiv, rörlig och balanserad kropp är ett bra sätt att undvika besvär med bäckenet och andra delar av kroppen som belastas hårt. Undvik stillasittande, tänk på att ha en bra arbetsställning och gör övningar som gynnar rörligheten, t ex i form av yoga och stretching. Det kan vara bra att använda ett stödbälte, speciellt om du tidigare haft problemet med bäckenet. Bälten och andra avlastningsprodukter kan både lindra och förebygga bäckenbesvär. 

Hur behandlas bäckensmärta?

I de flesta fall försvinner smärtan på egen hand utan att behandling behöver sättas in. Istället handlar det ofta om saker som vila, att undvika vissa rörelser och aktiviteter (t ex trappor och tunga lyft), att använda bra skor och att anpassa sin arbetsställning. 

Om behandling behövs brukar det handla om:

  • Läkemedel, t ex smärtstillande
  • KBT (kognitiv beteendeterapi) som stöd vid eventuella kroniska besvär
  • Fysioterapi för att rehabilitera, avlasta och stärka upp kroppen
  • S k ortoser, stöd som spänns över bäckenbenet och hjälper till att avlasta 

90 grader är en typisk övning för att förebygga och behandla bäckensmärta. Den är effektiv vid många olika besvär, t ex smärta i nacken och ländryggen. För att göra 90 grader ligger du på rygg, med ryggen och huvudet platt mot golvet och handflatorna längs sidan av kroppen. Benen ska ligga uppe på ett stöd (t ex en stol eller soffa), och både höfterna och knäna ska vara vinklade i 90 grader. Utför övningen i ungefär 5-10 minuter.

Om smärtan är långvarig, kraftig eller uppstår tillsammans med allmän sjukdomskänsla bör du söka vård. Vid återkommande bäckenbesvär är det bra att ta hjälp av en fysioterapeut för att få rätt diagnos och rehabilitation.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice