Plantar fasciit – symtom, inlägg och hjälpmedel
Ordet plantar i Plantar fasciit kommer från den medicinska termen där plantar betyder: botten av foten. Plantar fascia är senan eller fibrös bindväv som sträcker sig från hälbenet till fotsulan. Benämningen plantar fasciit avser inflammation av plantarsenans fäste mot hälbenet under foten. Hälsporre, plantar fasciit eller plantar fasciitis är olika namn på samma sak. När det uppstår en inflammation i bindväven längs fotsulan så har du fått så kallad Plantar fasciit eller hälsporre som är den vanligaste benämningen. Tillståndet av inflammation uppstår då plantar fascians fäste vid hälbenet är överbelastat och irriterat.
Smärta i hälen, hålfoten och i framfoten
Plantar fasciit är en av de absolut vanligaste skadorna i foten. Det brukar vara ett långdraget tillstånd med smärta i hälen, hålfoten och i framfoten. Vanligtvis uppstår skadan då man överanstränger fotens muskulatur. Överansträngning sker när fötterna inte är vana att belastas på det viset som man utsätter den för. Precis som alla andra muskler kan man få träningsvärk i fotmusklerna, särskilt vid långvarig belastning och har otränade fotmuskler. Det är vanligt att man belastar fötterna mer än vad de är tränade för, vilket medför att man skadas och området inflammeras.
Plantar fasciit
Fotens uppbyggnad
Varje fot består av cirka 28 ben, 56 leder och 38 muskler och mer än 100 ligament. Hälen och ankeln har huvudansvaret för att bära upp mestadels av kroppen när du går och står. Du belastar 1 ½ gånger din egen vikt på fötterna när du går och mycket mer när du hoppar och springer. Samspelet av ligamenten, musklerna och senorna i foten gör det möjligt att du kan vara i rörelse. Benen i foten har till uppgift att ge stöd och stabilitet.
Orsaker till att man drabbas av Plantar fasciit
Det som händer när man drabbas av Plantar fasciit är att musklerna och ligamenten i foten är utsatta för överdriven sträckning under en lång tid. Inflammation i fotsenan (plantar fascia) uppstår då när det bildas små sprickor genom att man utför mekaniska obalanserade rörelser. Det är vanligt bland idrottare och bland arbeten där man går och står mycket på hårda golv. Övervikt kan vara en av orsakerna som frestar på fötterna eller att man går i felaktiga skor.
Orsakerna kan vara många men det nästan alltid en överbelastningsskada. Oftast handlar det om att fötterna inte är tränade för det man utsätter dom för. Har man nedsjunkna fotvalv kan det bidra till att skapa ett stort tryck på senans fäste i hälbenet. Fotens fotvalv har till funktion att ge en fjädrande effekt när vi går och står. Fotvalvets muskulatur måste underhållas med träning hela livet för att de ska fungera optimalt och inte skadas. Därför om dina fötter inte är vana att belastas kan det uppstå skador som Plantar fasciit / Hälsporre.
Symtom på Plantar fasciit
Plantar fasciit kännetecknas av att smärtan kan vara riktig påtaglig när man belastar foten efter en stunds vila. Det är oftast värst på morgonen då man har haft en längre stunds vila. Muskulaturen har då hunnit att dra ihop sig under vilan. Vid belastning efter vilan sträcker man ut senan under foten som drar i senfästet. Smärtan och stelheten släpper något när man rör på sig till en början men återkommer vid längre belastning.
Den värsta smärtan är de första stegen man tar och sitter för det mesta under hälen och insidan av foten. Vissa fall kan det stråla fram över hålfoten och omfatta hela fotens undersida. Det är vanligast att bara ena foten drabbas men det förekommer att båda fötterna skadas samtidigt. Hur ont det gör varierar stort från person till person och vissa personer känner nästan ingen smärta medan andra har så ont att de inte kan belasta foten alls.
Behandling av Plantar fasciit
Behandlingen av plantar fasciit går ut på att avlasta och minska belastningen på foten i första hand. Sedan är det viktigt att inte bli inaktiv utan att man börjar träna upp fotmusklerna igen så fort som möjligt. Fokuset bör ligga på att minska smärta, rehabiliteringsträning och bibehålla stabilitet vid gång. Du bör kanske se över dina skor och se om de är lämpliga för dina aktiviteter. Har du besvär kan det avhjälpa tillfälligt med ett fotinlägg eller hålfotsinlägg tills du har tränat upp muskulaturen igen.
Syftet med rehabiliteringsträning är att stärka upp senan och öka dess stresstålighet vid belastning. För att underlätta både under träningen och i det vardagliga livet kan man använda hjälpmedel som hälkopp, skoinlägg, fotledstöd och stödstrumpor. Det viktiga är att minska besvären och underlätta rehabiliteringen för snabbare återhämtning. Det är viktigt att du väljer rätt hjälpmedel av bra kvalitet och som verkligen gör sitt jobb. På marknaden finns olika typer av hälkoppar, skoinlägg, fotledstöd och stödstrumpor som har olika syften och funktion.
Köp skoinlägg på Sportsrehab
Våra kroppar har en fantastisk förmåga att läka sig självt. För att läkningen ska ske på bästa möjliga sätt behöver vi ibland hjälpa kroppen på traven. Det gör vi genom att ta hand om oss själva och vara omtänksamma mot vår kropp. Det gör vi bäst genom att lyssna på kroppen, vila, träna, och genom att underlätta det skadade området med ett stödjande hjälpmedel. Det är viktigt att försöka öka blodgenomströmningen i det skadade området genom cirkulationsövningar och annan träning.
Sportsrehab tillhandahåller marknadens bästa skydd för behandling av Plantar fasciit/Hälsporre. Produkter som hälkoppar, skoinlägg, fotledstöd och kompresstrumpor har både hög kvalitet och erkänd funktion. Produkterna tillverkas av tyska Bauerfeind som är världsledande produktutvecklare när det gäller rehabiliteringsprodukter. Kvaliteten är världskänd bland professionella idrottare och är lite av en Rolls Roys i den här branschen. Produkterna är specialutvecklade specifikt för varje enskilt område och besvär, för mesta möjliga nytta och funktion. Bauerfeinds produkter är kända för sin funktionalitet och bekvämlighet.
Produkter som Sportsrehab tillhandahåller för plantar fasciit/hälsporre är skoinlägg, fotledstöd och kompresstrumpor. Dessa produkter hjälper bland annat dig med:
- Smärtlindrande i häl och hålfot
- Behandlar hälsporre
- Stödjer och korrigerar felställningar
- Avlastar hälen
- Motverkar svullna fötter
Söka vård
Du behöver söka vård om du har besvär trots att du har vilat och avstått från aktiviteter går smärtan inte över. Du kanske har till och med skaffat bättre skor och inlägg. Då kanske du får hjälp med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel eller stötvågsbehandlingar. Du kanske behöver hjälp av en sjukgymnast eller fysioterapeut med stretchning och tejpning för att lindra besvären. I värsta fall kan man behöva en operation då kirurgen skär av en del av bindväven under foten. Tyvärr kan operationen på sikt påverka att man inte är lika stabil i foten.
Fot / Häl
Fot / Häl
Fot / Häl
inlägg & skosulor
inlägg & skosulor
inlägg & skosulor
Fot / Häl
Fot / Häl