Våra händer är ytterst avancerade och komplicerade, med en fantastisk förmåga att utföra olika rörelser. Händerna har förmågan att arbeta under en roterande rörelse och samtidigt ändra vinkel hela tiden.

Vad kan ont i handleden bero på?

Eftersom vi använder våra händer och armar till så oändligt mycket, är det inte så konstigt att det ibland uppstår små skador och krämpor – en del lindriga och andra lite svårare. Ibland är anledningen till att vi får ont i handen självklar, andra gånger uppstår smärta i handleden utan att vi har en aning om vad som hänt.

Ont i handleden har vi väl alla haft både en och flera gånger. Men vad kan det då bero på? Vi tar en titt på de allra vanligaste orsakerna till att vi får värk i händerna.

Fragor och svar om ont i handleden

Känner du smärta i handen, tillsammans med stickningar och domningar? Orsaken kan vara CTS, eller Karpaltunnelsyndrom på begriplig svenska.

Karpaltunnelsyndrom är en åkomma som ofta slår till någon gång i medelåldern, och innebär att medianusnerven, som tillsammans med senor löper genom karpaltunneln, har kommit i kläm. Orsaken till att den kläms är att utrymmet i karpaltunneln har blivit mindre.

Vanliga symptom vid karpaltunnelsyndrom:

  • Stickningar och domningar i händer och fingrar, speciellt under natten
  • Sämre känsel i handen
  • Sämre kraft i tumgreppet
  • Sämre finmotorik i fingrarna
  • Man känner sig fumlig

Karpaltunnelsyndrom är vanligast hos kvinnor i ålder 40 till 60 år. Om problemen är måttliga kan det räcka med ett bra handledsstöd för att bli frisk. I övrigt handlar det mycket om att skapa bättre ergonomi på arbetsplatsen, speciellt om du har ett arbete där du sitter mycket vid datorn.

Vid värre besvär bör man kontakta en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat för att få hjälp.

Det är många som aldrig hört talas om De Quervains Syndrom, som är en typ av inflammation i handleden, närmare bestämt i en senskida. Det är en åkomma som innebär att du får ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Smärtan slår till särskilt när du rör på tummen.

Framförallt är det kvinnor som drabbas, och särskilt vanligt är det bland kvinnor som nyss har fått barn. Vissa tecken tyder på att det har att göra med att de bär omkring på barnet så mycket.

Vanliga symptom vid De Quervains Syndrom:

  • Smärta när man rör på tummen
  • Svårt att lyfta saker
  • Det gör ont när man greppar föremål
  • Smärtan sitter i regel på handens ryggsida ovanför tumbasen, och strålar ibland ner mot tummen

Med tillräcklig vila kan besvären försvinna med tiden. Stödskenor och handledsortoser kan här vara till god hjälp för att avlasta handleden. Men blir man inte bättre i handen krävs det en operation, vilket sker ganska ofta.

.

Även tumbasartros påverkar tummen. Det är en obalans i produktionen av ledbrosk som gör att skiktet av brosk tunnas ut och benändarna får kontakt med varandra. I tumbasartros sker detta precis där tummen möter handleden. Många gånger uppstår problemen i samband med en överansträngd handled.

Vanliga symptom vid tumbasartros:

  • Första tecknet är ofta smärtor i tumbasen, alldeles intill handleden
  • Ömhet och svullnad i området runt tumbasleden
  • Det gör ont att virka, skriva och liknande rörelser
  • Knastrande ljud i leden
  • Leden känns instabil

Som vanligt när det gäller artros är det inte vila som hjälper. Det bästa är att hålla handen i rörelse för att träna upp muskulaturen. Under denna tid kan du ha mycket hjälp av en så kallad tumbasortos som ger ett effektivt stöd åt tummen, men som ändå tillåter rörlighet i handleden.

Värk i handlederna är ofta en smärta som uppstår helt enkelt för att du burit dig lite dumt åt mot dem, och låtit händerna jobba för hårt och för länge på felaktigt sätt. Det kan handla om att du tränar på fel sätt, t.ex. vid styrketräning, det kan vara arbetet som belastar dina händer – antingen genom hårt kroppsarbete eller för att du har en dålig arbetsmiljö (ergonomi) vid skrivbordet. Det är också till vissa delar en typisk åkomma inom e-sport – alltså ”tevespelande” för den oinvigde.

Symptom på överbelastad och överansträngd handled

När det gäller symptomen kan de se väldigt olika ut beroende på vad skadan beror på, men inte sällan gör det ont i handleden när du belastar den eller när du greppar och bär saker.

Om du ”bara” har en överbelastad handled, så handlar det mycket om att vila handen, det vill säga försöka minska på de aktiviteter som orsakat överansträngningen. En smärtande eller svullen handled mår dessutom bra av ett bra handledsskydd med stödskenor, som avlastar handleden.

Om du upptäcker att du har fått en liten knöl på handen kan det vara frågan om en senknuta, eller Ganglion. Det är en liten utbuktning, fylld med vätska, som uppstår kring en av lederna. Oftast sitter den på handens ovansida, men kan också uppstå på fingrarna, eller på foten.

Den vanligaste orsaken till senknutor är gammal hederlig överansträngning, som så ofta är fallet med olika skador och besvär. De är dock helt ofarliga, och är vanligast hos idrottande kvinnor. Äldre personer kan ibland få senknutor i fingrarna, och benämns då mukös cysta.

Det är ovanligt att man får några symptom av ganglion, förutom den uppenbara knölen, men ibland kan det hända att knölen ömmar eller värker en aning.

Ganglion försvinner oftast av sig självt, men om besvären är envisa kan en läkare punktera knutan och tömma ut vätskan.

Har du ont i handlederna kan det bero på att du har nedsatt stabilitet i fingrar och/eller handled. Många gånger vet du direkt vad som orsakat det hela – ett fall där du tog emot dig med handen, en viss situation under träning etc.

Under läkningstiden får du god hjälp av ett handledsskydd med skenor för extra stabilitet.

De allra flesta av oss har väl någon gång stukat en hand eller en fot. Det sker på ett ögonblick – ett snedtramp, ett fall eller ett stenhårt skott under en fotbollsmatch och så är den dagen över.

Har du en svullen handled efter t.ex. ett fall är det mycket troligt att den är stukad. Det brukar dessutom ofta göra duktigt ont i handen.

Man behandlar inte en stukning på något särskilt sätt. Vila rekommenderas, gärna kompletterat med en handledsortos.

En stukning brukar inte smärta särskilt länge. Så håll ögonen på det, och om inte värken ger med sig kan det vara ett tecken på att du fått en fraktur i handen.

.

Har du fler frågor?

Här på SportsRehab hittar du sportskydd för en mängd olika skador och besvär. Skydden är noggrant utvalda och håller absolut högsta kvalitet. De flesta ortoser tillverkas av tyska Bauerfeind, som är världens ledande auktoritet på området, och som lovordas av motionärer och elitidrottare över hela världen.

Kundservice
419.00 kr
299.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 149.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 149.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 348.00 kr.Det nuvarande priset är: 248.00 kr.
149.00 kr
399.00 kr
371.00 kr
399.00 kr
450.00 kr
1,749.00 kr
1,399.00 kr