Frogor och svar om skoinlägg och sulor
Skoinlägg och sulor
Vad finns det för olika skoinlägg?
Det finns många typer av skoinlägg. Några exempel är:
- Hålfotsinlägg
- Framfotsinlägg
- Fotvalvsstöd
- Hälinlägg, t ex hälkuddar
- Sulor
- Tåskydd
- Hälskydd
Produkterna är också anpassade för olika syften eller specifika aktiviteter. Ett exempel är s k idrottssulor som är anpassade efter aktiviteter som fotboll, löpning m m. Vissa inlägg är gjorda för att motverka pronation, medan andra är anpassade för hälsporre, hälsenesmärta eller andra vanliga besvär. Oavsett vad du söker kan du vara rätt säker på att det finns ett passande inlägg som gör skillnad.
Hur fungerar skoinlägg?
Du lägger eller fäster skoinläggen i eller vid dina skor, oftast under fötterna. Inläggen följer med i din vardag och dina andra aktiviteter och gör det skonsammare för dina fötter, samt andra delar av kroppen som påverkas.
Skoinlägg har många användningsområden och positiva effekter. För många är det ett sätt att lindra besvär som uppstått, så att de kan fortsätta vara aktiva på samma sätt som förut. Inlägg kan också vara ett sätt att öka komforten och förebygga skador. Skoinlägg passar i de flesta skor, och de har också andra positiva effekter, t ex förbättrad hållning, ökad blodcirkulation och snabbare återhämtning.
Är det någon skillnad på skoinlägg och sula?
Nej, begreppen syftar oftast på samma sak. Många av oss tänker på en skosula i botten av skon när vi hör sula, men skoinlägg kallas ofta för sulor. Det är även vanligt med begrepp som t ex dynamisk och funktionell sula för att beskriva olika inlägg.
För vem passar det med skoinlägg?
Skoinlägg passar alla människor, oavsett kön, ålder och andra förutsättningar. Det handlar bara om att hitta inlägget som bäst passar dina fötter och de besvär du vill lindra eller förebygga. Ibland kan det krävas viss efterforskning, då det både finns många olika fotbesvär och typer av inlägg.
Om du inte är helt säker på varför du har ont i fötterna kan det vara bra att ta hjälp av en fysioterapeut eller annan expert för att bli undersökt och få en diagnos. Då kan du också få tips om vilka skoinlägg som passar dig bäst.
Vad är pronation och varför är det bra med skoinlägg med pronationsstöd?
Pronation innebär att fotens insida får ta emot stora delar av belastningen när du går eller springer. Många har en lättare pronation utan att få besvär av det, men långvarig, kraftigare pronation kan orsaka problem, både i fötterna och andra delar av kroppen. Fotvalvet är nedsjunket, och därför behövs det ett skoinlägg med pronationsstöd som åtgärdar felställningen och avlastar. För många med pronation är ett skoinlägg något som lindrar och förebygger besvär. Om du misstänker att du har problem med pronation är det bra att ta hjälp av en fysioterapeut eller annan fotexpert för att få rätt behandling.
Finns det skoinlägg för vissa idrotter och aktiviteter?
Ja, det finns specialanpassade inlägg för de flesta vanliga idrotter och fysiska aktiviteter. Ett anpassat skoinlägg kan göra stor nytta, speciellt om du utför en viss aktivitet väldigt mycket, då det kan leda det till stor belastning i fötterna.
Är det värt att ha inlägg även om du inte sportar?
Ja, definitivt. Långt ifrån alla som har problem med fötterna är idrottare. Det finns många typer av fotbesvär som uppstår av olika orsaker, och det finns anpassade skoinlägg för de allra flesta.
Vad betyder ortopediska skoinlägg?
Ortopediska skoinlägg innebär att skoinläggen är individuellt anpassade efter dina fötter. De framställs genom att ta avtryck och göra en analys. Nackdelen med ortopediska skoinlägg är att de ofta är mycket dyrare än andra alternativ.
Börjar inte skoinlägg lukta efter ett tag?
De flesta inläggen går att rengöra på ett enkelt sätt, och vissa inlägg innehåller till och med aktivt kol som motverkar dålig lukt och bakterier.
Vad kan du mer göra för att ta hand om fötterna?
Skoinlägg gör stor skillnad, men det är inte hela lösningen. Bra skor är en nyckelfaktor för att undvika fotbesvär, speciellt om du är löpare eller på annat sätt belastar fötterna extra mycket. De ska vara stadiga, stabila och stötdämpande och samtidigt ge lagom plats för tårna. Platta skosulor som tygskor och sneakers ökar risken för att drabbas av problem. Om du börjar få ont i fötterna är det viktigt att vila från aktivitet och ge kroppen en chans att återhämta sig, och vid behov söka vård hos en fysioterapeut eller annan expert som kan undersöka dig och ställa diagnos. Tänk på att fötterna är kopplade till många andra platser i kroppen – dåliga skor eller andra fotproblem kan t ex orsaka problem i knän, höfter och rygg. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och fundera på var eventuella besvär kommer ifrån, och vid behov söka hjälp hos en fysioterapeut eller annan expert.