Vilka är de vanligaste skadorna inom utförsåkning?

Alpin skidåkning hör till de farligaste vintersporterna och står för de svåraste skadorna år efter år. Skador i benen hör till de vanligare, som exempelvis frakturer, ledbandsskador och meniskskador. Andra vanliga skador är i axlar, händer och rygg. Axlar går ur led, fingrar bryts, knän vrids ur led och ryggen kan drabbas av bl.a. diskbråck.

1,020.00 kr
2,199.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 2,759.00 kr.Det nuvarande priset är: 2,499.00 kr.
629.00 kr
599.00 kr

Sportkollektionen

Bauerfeind Sports Vadsleeves

499.00 kr

Sportkollektionen

Bauerfeind Sports Armsleeves

599.00 kr
450.00 kr

Bälte för ryggen

Bauerfeind Sports Back Support

1,560.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1,249.00 kr.Det nuvarande priset är: 1,049.00 kr.
959.00 kr
1,639.00 kr

Frågor och svar om stöd och skydd för skidåkare

Skidor – knäskydd, stöd och ortoser

När det gäller knäskador är det mycket vanligt med främre och bakre korsbandsskador. Misslyckade landningar efter ett hopp eller en ”innerskida” ligger bakom många knäskador. Ofta inträffar korsbandsskador när en åkare är på väg att falla och försöker räta upp kroppen. Skademässigt sett är det att föredra att man låter det ske och tar nya tag i nästa åk. Ett sätt att förebygga dessa skador är att bära ett GenuTrain knäskydd – det skyddar knät och ger stabilitet.  GenuTrain S är en bra ortos för dig som fått en mildare korsbandsskada, och skyddets skenor avlastar knät och hindrar för stora sidledsrörelser. En viskoelastisk pelott ger massage åt mjukdelarna vilket ger smärtlindring och motverkar inflammationen. I den här sporten är det viktigt att vara förberedd. Styrketräning är ett måste, liksom att du är noga i val av utrustning – se till att du bär hjälm och andra skydd, som t.ex. ett handledsskydd.

Det finns en viss risk att du skadar en axel – en fraktur eller att axeln går ut led om du faller. Skulle det inträffa rekommenderar vi att du genast uppsöker läkare. Du som håller på att rehabiliteras från en axelskada kan få stor nytta av Bauerfeinds axelstöd OmoTrain. Skyddet anpassar sig efter din kroppsform och stabiliserar musklerna i axeln. Det ger avlastning för axeln då trycket minskar. Den medicinska kompressionen i Bauerfeinds skydd aktiverar muskler, främjar syretillförseln och motverkar muskeltrötthet.

I alpin utförsåkning krävs det snabba vridningar och riktningsförändringar på ett minst sagt slipprigt underlag. Detta är förstås en grogrund för problem med ryggen. Överbelastning av ryggrad och muskler och upprepade fall kan resultera i kroniska ryggproblem. En vanlig åkomma är diskbråck, vilket uppstår om en disk i ryggraden deformeras eller skadas – den kan också börja ”krypa ut” mellan kotorna och irritera nerverna. För att undvika ryggskador rekommenderar vi starkt att du tränar upp musklerna i ryggen, och för att skydda ryggen mot överansträngning kan du bära Bauerfeinds Sports Back Support. Om du redan har problem med ryggsmärtor rekommenderar vi LordoLoc eller LumboLoc ryggortoser. Dessa avancerade skydd har justerbar kompression vilket hjälper till med syresättning av musklerna och förbättrar återhämtningen.

Händer och handleder löper hög risk att skadas inom utförsåkning, delvis på grund av att man har stavar i händerna. Skador uppstår lätt om staven skulle råka fastna i något, eller under ett fall. En vanlig skada är det som kallas Skidtumme vilket orsakas av att tummen fastnar, t.ex. i staven vid ett fall. Resultatet blir en stukad eller till och med bruten tumme. För att underlätta läkning av Skidtumme rekommenderar vi tumstödet RhizoLoc. För att skydda handlederna från skador kan du använda ManuTrain handledsstöd, ett skydd framtaget för att lindra smärta och påskynda läkning.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice