Du vaknar tidigt på morgonen. Dunklet i sovrummet talar om för dig att det nog inte är dags att gå upp riktigt än, och du undrar vad klockan är. När du försöker vrida på huvudet för att se efter, hugger det till i nacken och du kan knappt vrida på huvudet överhuvudtaget. Grattis. Du har fått nackspärr!

Nacke / Axel

Bauerfeind CerviLoc

599.00 kr

Frågor och svar om nackspärr

Nackspärr, som med den medicinska termen heter akut torticollis, kommer ofta plötsligt. Musklerna i nacken krampar, och det kan göra rejält ont när du vrider på huvudet. Ofta gär det mer ont på ena sidan. Men det handlar inte bara om att det gör ont – det är också rent motoriskt svårt att titta åt sidorna, och det tar emot. Du blir stel i nacken, helt enkelt.

Alla som någon gång haft nackspärr vet hur begränsad man blir. Vardagliga göromål som att diska och städa blir plötsligt till nästan oöverstigliga hinder. Ofta kan det till och med bli svårt att hålla huvudet i sin normala position, och vi går omkring med huvudet i en snedvriden ställning.

Ibland kan smärtan stråla ut från nacken till skuldran, armen eller bröstet.

Nackspärr uppstår oftast på grund av en häftig rörelse med huvudet, eller att du sovit med huvudet i en obekväm position. Problemen kan ibland bero på en dålig kudde eller bäddmadrass.

Ofta handlar det om att du arbetar i ensidiga arbetsställningar och oergonomiskt utformade arbetsplatser. Men även stress och psykiska problem kan orsaka spänningar i nackmuskulaturen, vilket i sin tur orsakar kramper och värk.

Nackspärr kan drabba även barn, men då handlar det i regel om att de har fått en virusiinfektion.

Vad som rent fysiskt har hänt är vanligen att lederna mellan nackens kotor har fastnat vilket får till följd att det uppstår kramp i musklerna. Runt området kan det också svullna upp och bli irriterat

Först av allt: Nackspärr är en relativt ”snäll” åkomma som i regel försvinner på några dagar eller en vecka. Har du mycket ont kan vanliga receptfria värktabletter ge lindring.

Vi vill ofta tro att kroppen läker bäst om den får vila. Men faktum är att det är tvärtom i de allra flesta fall – kroppen mår bra av att vara i rörelse, och den ökade blodcirkulationen är nyttig för läkningsprocessen. Men undvik aktiviteter som gör ont.

I det akuta läget kan en nackkrage vara till stor hjälp. Den fungerar som ett stöd och avlastar musklerna i nacken, och hjälper också till att hålla området i nacken varmt.

Om du hör till de som har en så kallad vetekudde liggande någonstans, då vet du nu varför du egentligen köpte den. Lägg den i mikron i en minut, gärna med ett glas vatten stående bredvid, och lägg den sedan runt nacken. Värme kan nämligen göra livet avsevärt behagligare, tack vare den smärtlindring som värme för med sig. Har du ingen värmekudde, kan du prova med en vanlig halsduk eller ta ett varmt bad då och då.

Om du ofta får nackspärr är det dags att fundera på förebyggande åtgärder. Om du inte motionerar något alls, är det bra om du kan komma igång med någon form av träning, t.ex. promenader, simning eller cykling.

Ett annat tips är att se över hur din arbetssituation ser ut. Att ha rätt arbetsställning är viktigt, inte bara för nacken utan hela kroppen.

Om besvären oftast kommer på morgonen efter en natts sömn, kanske du kan hjälpas av att byta kudde, eller kanske till och med hela sängen.

Tänk på att stillasittande bidrar till stelhet i nacken, vilket i sin tur bidrar till värken i nacken.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice