Frågor och svar om hälinlägg
hälinlägg
Vad är ett hälinlägg?
Ett hälinlägg är ett hjälpmedel som du lägger i dina skor för att stödja upp och avlasta. Det skyddar mot olika hälproblem och kan användas i både behandlande och förebyggande syfte. För många användare är det något som bidrar med lindring och försäkrar om att din hälskada inte förvärras eller kommer tillbaka. Det kan vara bra att kombinera inläggen med de rehabövningar du fått av din fysioterapeut.
Varför hälinlägg?
Hälinlägg har flera positiva effekter, bl a att de avlastar hälen och lutar foten på ett skonsamt och bekvämt sätt. De skyddar mot hälsporre och andra vanliga hälbesvär. Hälinlägg av hög kvalitet är dessutom enkla och bekväma att använda.
För vem passar det med hälinlägg?
Hälinlägg passar alla, men det är bra att välja ett inlägg som passar dina specifika besvär. Om du exempelvis har hälsporre är det viktigt att hitta ett anpassat inlägg som ger dig avlastningen du behöver. Om du har olika långa ben kan det passa bra med en s k korkhäl (en kil som höjer upp ena foten).
En del inlägg är one size, vilket innebär att du inte ens behöver mäta eller prova för att hitta rätt storlek. Ibland kan det vara bra med ett specialanpassat hälinlägg, t ex om du ska använda det mycket vid en viss aktivitet. Det kan också vara bra att välja inlägg som passar extra bra vid utomhus- eller inomhusbruk.
Vad är det för skillnad på ett hälinlägg, en hälkudde och en hälkopp?
Hälsporreinlägg, hälkuddar och hälkoppar? Vad är skillnaden egentligen? Jo, ungefär så här är det: hälinlägg är ett begrepp som används för att beskriva alla typer av inlägg som stödjer upp hälen. Hälkuddar är mjuka kuddar som läggs i botten av skorna för att avlasta, medan en hälkopp (även kallat hälkoppsinlägg) är en koppformad produkt som fästs runt hälbenet.
Vilka material brukar det vara i hälinlägg?
Materialen varierar mellan olika produkter, men det är vanligt med silikon, då det är ett mjukt och avlastande material. Även andra material som t ex läder och latex används i vissa inlägg.
När försvinner problemen? Behövs det hjälp?
Hur länge hälbesvär som hälsporre och andra skador består kan variera. Ibland försvinner de inom några veckor, men för vissa kan det handla om månader, eller till och med år. Det kan dock vara skönt att veta att det sällan beror på något farligt. Om du vill bli bra så fort som möjligt är det viktigt att inte fortsätta belasta en skadad häl, använda stödprodukter av hög kvalitet och vid behov få hjälp en fysioterapeut eller annan expert på hälskador.