Tumstöd, tumskydd eller tumortos – kärt barn har många namn, och även om de ser lite olika ut och har varierande funktion, så är de alla till för att hjälpa oss när lederna gör ont.

959.00 kr
1,639.00 kr

Frågor och svar om tumskydd, tumortos och tumstöd

Utan att vi egentligen ägnar det en tanke, utför våra tummar tusentals rörelser varje dag. Och det är väl inte förrän något händer, och det värker i tummen, som vi faktiskt märker hur mycket handens leder verkligen arbetar.

Tummtöd, tumskydd eller tumortos. – stöd för tumme med skena

Skador på tummen hör inte till de vanligaste besvären, men en grupp som ofta behöver stabilisera tumleden med ett tumskydd är skidåkare, som då och då drar på sig något som kallas just skidåkartumme. Det är en skada som uppstår på grund av att det inre ledbandet i tummens knogled har blivit överansträngt.

Gemensamt för alla tumskydd är att är att de syftar till rehabiliterande stöd och avlastning för tummen vid olika skador och smärttillstånd. Tack vare dess anatomiska utformning är de mycket bekväma att bära, samtidigt som de ger en bra stabilitet och vid behov en viss immobilitet för att förhindra smärtsamma rörelser.

Några av de vanligaste områden där tumskydd och tumstöd har visat sig effektiva:

  • Tumbasartros
  • Skidåkartumme (collateralligamentsskada)
  • Överbelastningar i tummens leder
  • Generella förslitningsskador
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Rehab efter skada eller kirurgiskt ingrepp

Just tumbasartros är en relativt vanlig åkomma, i synnerhet bland kvinnor i medelåldern och uppåt. Vad som händer är att broskskiktet i tummens leder luckras upp och förtunnas, i takt med att vi åldras.

Tumskydd för tumbasartros

Ett bra tumskydd för just tumbasartros är Bauerfeinds RhizoLoc, en smidig lättviktsskena som ger effektiv avlastning på grund- och sadelleden i tummen. Eftersom skenan går att forma, är tumskyddet helt och hållet anpassningsbart för varje individ.

Vi på SportsRehab saluför i huvudsak skydd och ortoser från Bauerfeind. De är inte de billigaste produkterna på marknaden, men vi kan garantera att de är av allra högsta kvalitet, och de har visat sig vara mycket effektiva vid alla typer av idrotts- och arbetsrelaterade skador och besvär.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice