Har du problem med domningar och stickningar i händer och fingrar, och kanske till och med upplever att det gör ont? Möjligheten finns att du har drabbats av det vi kallar för karpaltunnelsyndromet, eller CTS.

Karpaltunneln är en passage i handleden som bildas av benen i handloven och ett kraftigt ledband som löper på tvären. I denna ”tunnel” löper medianusnerven, som förser de flesta av handens fingrar med känsel. Här finns också nio böjsenor som ger rörlighet åt fingrarna.

Om utrymmet i denna tunnel av någon anledning skulle bli för trångt, kan Medianusnerven komma i kläm, vilket kan leda till stora besvär för de som drabbas. Det finns flera möjliga orsaker till att nerver och senor kommer i kläm.

Rea!
Det ursprungliga priset var: 348.00 kr.Det nuvarande priset är: 248.00 kr.
399.00 kr
399.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 149.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 149.00 kr.
149.00 kr
371.00 kr
419.00 kr
299.00 kr
1,749.00 kr
1,399.00 kr
450.00 kr

Fragor och svar om karpaltunnelsyndrom

Det finns flera möjliga orsaker till att nerver och senor kommer i kläm.

  • En inflammation kan orsaka att senhinnorna runt böjsenorna har svullnat
  • Reumatiska sjukdomar i handleden har fått de mjuka delarna i karpaltunneln att svullna
  • Vid graviditet kan vätska samlas i kroppen till följd av hormonförändringar
  • Stukningar och benbrott i handen kan medföra att anatomin i handen förändras och det skapar ett tryck på medianusnerven

Ofta är orsakerna till besvären idiopatiska, det vill säga att man inte hittar någon uppenbar förklaring till svullnaden.

De som blivit drabbade pratar ofta om domningar och stickningar i händer och fingrar, i regel tumme, pekfinger och långfinger. Man upplever också att kraften i tumgreppet försvagas och att finmotoriken i fingrarna blir sämre. Många beskriver också att de blir lite fumliga, på grund av att finmotoriken störts.

Ofta tillkommer också värk i handen, och både smärtan och domningarna upplevs värre på natten, vilket beror på att man flekterar (böjer på) handleden i sömnen.

Vem drabbas?

I princip kan alla drabbas, såväl kvinnor som män. Det är dock vanligast hos kvinnor i åldrarna 40 – 60 år. Gravida löper större risk att drabbas, liksom personer med ledgångsreumatism, diabetes och sköldkörtelsjukdomar. Ibland kan det utlösas av att man undre lång period arbetat med starkt vibrerande verktyg eller på annat sätt belastat handen.

.

Oavsett vilken typ av smärta eller besvär vi får är kroppen fantastisk på att tala om för oss när någonting är galet, och vi gör bäst i att lyssna på den. Får vi ont i armar och händer eller blir trött i handlederna, så är det kroppens sätt att säga åt oss att ta en paus.

Utför du upprepade rörelser och arbetsmoment med ena handen och har fått besvär, så försök att undvika att överbelasta den. Kanske kan du göra samma arbete med den andra handen?

Behandling kan ske på flera olika sätt. Det är individuellt vilken behandling som passar.

Är besvären måttliga, kan det många gånger räcka med att ge stöd åt handen. Med hjälp av ett stabilt handledsskydd kan du ge ordentlig avlastning i handleden. Skyddet håller handen i ett visst läge, som hindrar dig att böja för mycket på handen. Detta minskar belastningen och förhindrar att medianusnerven utsätts för ökad belastning. Ett handledsskydd kan bäras hela tiden eller endast nattetid, beroende på hur stora besvär du har och när de är som värst.

Ett annat hjälpmedel som man brukar rekommendera är handlovsstöd till de som jobbar mycket med mus och tangentbord framför datorn.

Har besvären uppkommit i samband med en graviditet, försvinner vanligen symtomen efter förlossningen.

Om man har konstaterat att smärtorna beror på en inflammation, kan läkare sätta in inflammationshämmande läkemedel. Denna typ av läkemedel kan dock förvärra symtomen, om det inte handlar om en inflammation. Istället kan medicinen orsaka att ännu mer vätska samlas.

En injektion av kortison kan hjälpa, i synnerhet för vissa reumatiska tillstånd. Den ger dock endast tillfällig lindring.

Vid besök hos en sjukgymnast eller arbetsterapeut kan man få olika sorters behandlingar. Arbetsterapeuten kan till exempel ge råd om ergonomiska arbetsställningar. Även en kiropraktor eller naprapat kan ge behandling, i form av manuell terapi som syftar till att förbättra utrymmet så att medianusnerven blir mindre belastad. Det är dock inte bevisat att denna behandling verkligen har någon effekt.

Vid långvariga och svårare fall av karpaltunnelsyndrom kan det till slut bli nödvändigt att operera. Vid en sådan operation öppnar kirurgen karpaltunneln genom att dela ledbandet. Detta skapar större utrymme för nerver och senor, och ledbandet läker sedan ihop av sig självt. Man lämnar ett litet glapp och ny vävnad bildas som sammanbinder ledbandet igen, som på så vis blir lite längre än det var tidigare.

Operationen tar ca en kvart och kan genomföras under lokalbedövning. När bedövningen ebbar ut kan man få lite ont, men inte värre än att vanliga värktabletter kan lindra. Under de första veckorna efter operationen är det viktigt att man är försiktig och inte överbelastar handen.

Över 90% av de som opereras är tillfredsställda, och efter hand brukar domningarna avta för att till sist helt försvinna.

Har du fler frågor?

Här på SportsRehab hittar du sportskydd för en mängd olika skador och besvär. Skydden är noggrant utvalda och håller absolut högsta kvalitet. De flesta ortoser tillverkas av tyska Bauerfeind, som är världens ledande auktoritet på området, och som lovordas av motionärer och elitidrottare över hela världen.

Kundservice