Handledsskydd kan användas både som lindring av skador i handleden, och även i förebyggande syfte. Genom att ge stabilitet och stadga upp handleden, ger handledsskyddet rehabilitering och avlastning.

899.00 kr
1,099.00 kr
1,199.00 kr
319.00 kr

Frågor och svar om handledsskydd

Handledsskydd

Varför använda handledsskydd?

Ett handledsskydd bidrar till förbättrad blodcirkulation i handleden, vilket gör att muskelspänningar och smärta avtar. Vid ett enformigt arbete, kan ett handledsstöd förebygga muskelskador och överbelastning. Vid exempelvis stukningar av handleden eller artrit kan det vara bra att använda ett handledsstöd med skena som ger stöd och eventuellt kompression för att lindra smärta och svullnad. Om du tränar mycket, eller regelbunden och belastar handlederna, är det bra att ha ett handledsstöd för träning, som ger extra stöd. Handledsstödet ger också extra värme, så musklerna inte blir nedkylda. Handledsskydd kan ge stöd och smärtlindring vid exempelvis reumatism och karpaltunnelsyndrom. Det extra stödet gör det lättare att utföra enkla vardagssysslor, som annars kan vara svåra att utföra om man har mycket ont och känner sig lite ostabil i handleden.

Ont i handleden – handledsstöd med eller utan skena

Vid karpaltunnelsyndrom är det ofta lindrande att använda handledsstöd med olika grader av kompression. Det är bra att använda en handledsortos som motverkar böjningen i handleden, vilket minskar belastningen och den förträngning som ökas av böjningsrörelsen. Ett handledsstöd stabiliserar handleden och håller den i en gynnsam position, som motverkar smärta. Handledsortosen avlastar handleden i sitt neutralläge och verkar på så sätt avhjälpande mot smärtan och karpaltunnelsyndromet. Vid överansträngd handled är det bra att avlasta denna med ett handledsstöd. En böjd handled ökar belastningen på medianusnerven, vilket kan göra att du får ont i handleden. Här kan smärtan avhjälpas med ett handledsstöd som minskar handledens böjning. För att undvika problem i fortsättningen, är det bra att fortsätta använda handledsstödet även när smärtan gått över.

Hur ska handledsskydd sitta?

Vid en skada på handleden, eller vid exempelvis musarm är det viktigt att ha ett handledsskydd som sitter rätt. Många handledsortoser har knäppning med kardborre, som gör att passform och justeringar kan göras mer individuellt, för att få rätt funktion. Många skydd finns också i olika storlekar. Skyddet ska sitta stabilt, och inte glida fram och tillbaka. Det får dock ej heller fästas för hårt så att det skapar obehag eller smärta. Skyddet ska stabilisera och minska böjningen i handleden, men någon rörlighet ska fortfarande bibehållas. Beroende på vilket handledsskydd man har, kan de behöva spännas olika. Vissa handledsstöd har exempelvis kompressionszoner, som behöver placeras rätt på handleden för att ge önskad funktion. Det kan innebära att man måste prova flera storlekar av handledsskyddet innan det passar perfekt.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice