När vi stukar handleden av olika anledningar skadas ledbanden som har till uppgift att ge handleden stabilitet. Smärtan och svullnaden hindrar oss att utföra vissa rörelser med händerna. Många gånger känner vi oss helt handikappade när våra händer inte fungerar som dom ska. Det är inte så konstigt att vi är så beroende av våra händer, för vad vi än ska göra så är händerna inblandade.

1,399.00 kr
1,639.00 kr
450.00 kr
371.00 kr
399.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 348.00 kr.Det nuvarande priset är: 248.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 149.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 149.00 kr.
299.00 kr
399.00 kr

Vi använder och belastar våra händer och handleder i princip hela tiden under dygnets alla 24 timmar. När vi skriver, äter, pratar, städar, jobbar (oavsett vilken typ av jobb). Ja, listan kan göras hur lång som helst.  Till och med när vi sover behöver vi våra händer för att vi skall kunna byta sovställning.

Fragor och svar om stukad handleden

Man kan nog påstå att våra handleder är den mest komplicerade konstruktionen som våra kroppar har. Det är också de kroppsdelarna som vi är mest beroende av. Utan våra flexibla händer och handleder är det inte mycket vi klarar av själva. Handleden består av en mängd olika leder med små ben, muskler, ligament och långa senor som håller ihop hela paketet. Uppbygganden och den flexibla konstruktionen möjliggör så att vi kan röra oss med stor variation.

Det finns en mängd olika anledningar till att en stukning uppstår. En stukning är en skada som ofta leder till smärta och svullnad. Men oftast är smärtan relativ måttlig och är av övergående art. Det är lätt att identifiera en stukning. Oftast är det en kraftig smärta till en början som sedan avtar och en svullnad uppstår i handleden. I vissa fall kan även blånader uppstå. Har man en ihållande svår smärta kan det vara en bra idé att uppsöka läkare för att konstatera att skadan inte är av en värre sort. Det kan alltid vara skönt att försäkra sig om att det inte är ett brott eller någon annan skada på skelettet som har uppstått.

En stukning av handleden kan uppstå bland annat om något av följande händer:

  • Stukning eller en vrickning kan ske om man plötsligt och våldsamt belastar en led. Vilket kan leda till att en sena, ligament eller en muskel skadas
  • En stukning kan ske vid fall när man tar emot sig med utsträckta armar
  • Om man blir utsatt för ett våldsamt slag mot handleden
  • När handleden utsätts för en onaturlig vridning

Även om man inte har så ont, kan man känna sig svag och instabil i handleden. Svullnaden brukar lägga sig efter några dagar om man inte utsätter handleden för några större påfrestningar. Många människor besöker inte ens läkare eftersom smärtan och svullnaden lägger sig relativt snabbt. När man har råkat ut för en stukning i handleden brukar det kännas skönt att använda ett handledsskydd. Genom att man stabiliserar handleden och ger avlastning i handleden kan man oftast återgå till ett normalt liv relativt snabbt.

.

När du har stukat dig gör det riktigt ont till en början. Handleden svullnar upp och det känns ömt där stukningen har skett. Smärtan gör att rörligheten begränsas och du har svårt att utföra vissa rörelser. Ofta går det bra att röra fingrarna obehindrat även om det gör ont i handleden. Handleden känns instabil och försvagad vilket gör att du har svårt att belasta händerna. I vissa fall kan missfärgningar uppstå på grund av en blödning i leden.

Vid en akut skada är det viktigt att minimera svullad och blödning genom tryck. Linda handleden hårt genom att sträcka ut tryckförbandet när du lindar, utan att det uppstår domningar i handen. Låt tryckförbandet sitta på i ca 15 minuter. Linda av och upprepa några gånger. Om känner att fingrarna domnar, lätta på tryckförbandet genast och linda om. För smärtlindring kan man kyla ner området med is eller annan kyla men använd aldrig kyla direkt mot huden. Linda något lager med tryckförband först och sedan lägg på kyla. Att hålla handen i högläge ovanför hjärtat kan både kännas skönt och det minskar risken att svullnaden blir värre.

Använd ett handleddstöd eller handledsskydd mot din stukade handled

Det kan kännas otroligt skönt och avlastande att använda ett handledsskydd som både ger stöd och stabilitet när man har fått en stukning. Handledsskyddet bidrar även till smärtlindring eftersom den hjälper handleden att hålla sig i rätt position. Det är viktigt för läkningen att ett handledsskydd sitter rätt och stabilt. Efter en skada bör man komma igång med att använda handen så fort som möjligt och ge det belastning. Det kan ta tid att läka ett ledband men handleden behöver både vila och träning för att rehabiliteringen ska gå fortare. Med ett handledsstöd får du det stöd du behöver och du känner dig tryggare när du tränar. Skyddet förebygger även ytterligare skador och ger dig rätt avlastning.

Sportsrehab tillhandahåller marknadens bästa handledsskydd med både kvalitet och funktion. Handledstöden kan justeras och anpassas individuellt för bästa möjliga stöd och funktion. Stöden är sköna att bära, sitter stabilt och hindrar handleden från att böjas. Med ett handledsstöd får du en viss rörlighet som är nödvändig utan att belasta det skadade området. Vilket gör att det motverkar smärta och överansträngning. Har du andra problem som musarm eller karpaltunnelsyndrom kan ett stöd även hjälpa dig mot dessa problem.

Ett bra handledsskydd ska inte glida fram och tillbaka, därför är det viktigt att storleken är rätt till din handled. Ett handledsstöd kan med fördel användas i förebyggande syfte särskilt om man dras med en tidigare skada. Upprepade skador på ett ligament kan medföra att det blir permanent uttänjt vilket gör att handleden känns ostabil. Därmed riskerar man att ytterligare skador uppstår.

Du ska söka läkarvård om du fortfarande har följande symtom efter några dagar:

  • Om svullnaden kvarstår i handleden trots att du använder handledsskydd eller har lindat rätt.
  • Om du har mycket ont och att smärtan inte avtar
  • Om du har missfärgningar eller har en rodnad på huden som kan tyda på att du har en infektion

Har du fler frågor?

Här på SportsRehab hittar du sportskydd för en mängd olika skador och besvär. Skydden är noggrant utvalda och håller absolut högsta kvalitet. De flesta ortoser tillverkas av tyska Bauerfeind, som är världens ledande auktoritet på området, och som lovordas av motionärer och elitidrottare över hela världen.

Kundservice