Frågor och svar om gubbvad
Gubbvad
Varför heter det Gubbvad?
När vi pojkar växer upp och blir män, och kliver över tröskeln till generationen över 40, klarar kroppen inte av samma saker som när vi var 25. Så gubbvad är helt enkelt ett av alla tecken på att vi har blivit lite äldre. Och när vi är ute på löprundan och försöker hålla samma tempo eller springa samma distans som när vi var yngre – då säger vaderna ifrån.
Gubbvad säger man för att det i regel är män över 35 – 40 år som drabbas. Även kvinnor kan få besvär, men det är inte alls lika vanligt. Som ”kompensation” får kvinnor stressfrakturer betydligt oftare än män.
Varför får man gubbvad?
- Vissa menar att roten till problemet med gubbvad i själva verket sitter i ländryggen, och att en irriterad ischiasnerv är en bidragande faktor. När ischiasnerven inte fungerar som den ska ökar muskelspänningen i benen vilket i sin tur ökar riskerna för muskelbristningar, då vadmuskulaturen sträcks ut rejält när vi springer.
- Nästan alla fall av gubbvad är relaterade till löpning. Många menar att orsakerna till gubbvad är att vi tränar för hårt, och att vi helt enkelt utsätter benen för högre belastning än vad vi borde i den här åldern.
- Åter andra talar om mineral- och vitaminbrist som en tänkbar bidragande orsak. Framförallt B12-brist, som blir vanligare hos män ju äldre vi blir.
Symptom på Gubbvad
Gubbvad är alltså ett av de tidiga tecknen på att vi börjar bli lite äldre. Till att börja med kanske vi känner av lite lättare kramp i vaderna, en smärta som snabbt tonar bort när vi kommer hem från löprundan och vilar. Det kan dock snabbt förvärras om vi inte lyssnar på kroppen och tar det lite lugnare med löpträningen – muskelbristningar och blödningar är inte så långt borta som man kanske kan tro.
Några vanliga symptom på att du drabbats av gubbvad:
- Stelhet i vaderna, framförallt vi ansträngning
- Akut kraftig smärta i vaderna
- Smärta vid aktivitet
- En känsla av svaghet i vaderna
- Ömhet i vaderna vid beröring och tryck
- Domningar
Hur behandlas Gubbvad?
Om det är frågan om lättare krampkänningar kan det vara fullt tillräckligt att stretcha vaderna och kanske ge lättare massage, i kombination med att man drar ner på träningsintensiteten.
Är det däremot en tuffare muskelbristning där det gör rejält ont bör man, precis som vid alla bristningar och stukningar, behandla skadan enligt RICE-metoden. (Rest, Ice, Compression, Elevation).
Rest: Avbryt träningen genast, för att dämpa blodflödet till musklerna i vaden. Undvik rörelser som gör ont.
Ice: Behandla med kyla i 15 – 20 minuter varannan timme, för att lindra smärta. Täck dock på att aldrig låta is komma i direkt kontakt med huden. Personer som har problem med blodcirkulationen skall också iaktta försiktighet med isbehandling.
Compression: För att minimera eventuell blödning är det viktigt att man mycket snabbt skapar ett tryck över skadan, med hjälp av t.ex. en elastisk binda. Linda hårt och låt trycket vara kvar de närmaste två dygnen. Blir smärtan för svår kan man tillfälligt lätta på trycket, för att sedan linda om skadan igen.
Märker du att det uppstår domningar eller stickningar i benet, eller om huden börjar skifta i färg, så måste förbandet avlägsnas helt.
Elevation: lyft upp benet i högläge så länge du kan – om inte detta gör smärtan värre. Detta gör att svullnader och blödningar inte blir lika omfattande. På natten när du ska sova, kan du med fördel palla upp med lite kuddar under benet för att skapa högläge.
Använd kompressionsstrumpor eller stödstrumpor om du drabbats av gubbvad
Efter de första dagarnas hårda tryckförband kan det vara en god idé att bära kompressionsstrumpor på dagarna. En kompressionsstrumpa sitter hårt på benen och skapar ett lätt tryck – därmed håller man igång blodcirkulationen i benen och påskyndar på så sätt återhämtningen i vaderna.
Ganska snart är det viktigt att man börjar röra på musklerna i vaden igen, för att förhindra eller minimera ärrbildningar. Ärrbildning gör musklerna stelare och ökar därmed risken att du ska drabbas av upprepade återfall.
Inledningsvis är tåhävningar en bra metod för att minska risken för ärrbildningar. Beroende på hur stor smärta du känner, kan det ske på olika sätt. Har du rejält ont kan du börja med tåhävningar medan du sitter ner. Efterhand kan du fortsätta med stående tåhävningar och senare också göra övningarna på ett ben.
Så småningom kan du återuppta försiktig jogging om inte det gör ont. Överhuvudtaget kan du träna allt som inte gör ont. Ta längre cykelturer, simma eller sätt dig på en motionscykel eller roddmaskin.
Det viktiga i sammanhanget är att du får kroppen att röra på sig så snart du kan efter skadan. Det är inte ovanligt att man kan köra enklare (lättare) övningar redan dagen efter skadetillfället, genom cirkulationsträning som t.ex. cykel.
Behandla din gubbvad hos en naprapat eller kiropraktor
När du är helt symptomfri är det dags att rehabilitera skadan på riktigt. Besök gärna en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor och ta hjälp med att utforma ett individuellt träningsprogram, anpassat efter dig och dina förutsättningar.
Var bara lite försiktig och eftertänksam innan du:
- Börjar träna igen efter några veckors uppehåll. Musklerna tappar kraft och uthållighet ganska snabbt, så det gäller att ”smyga” igång träningen.
- Ökar träningsdosen genom att springa snabbare, eller längre sträckor än normalt.
- Börjar springa i en annan typ av skor än vad du är van vid
Behåll gärna dina kompressionsstrumpor på när du tränar. Det extra trycket håller vaderna lite mer still och gör träningen behagligare. Hos oss hittar du stödstrumpor i toppkvalitet från tyska Bauerfeind.