Frågor och svar om lårkaka
Lårkaka
Vad har lårkaka för symtom?
När en lårkaka uppstår gör det ont kring låret direkt, men smärtorna ökar ofta ännu mer efter några minuter. Låret blir hårt och svullet, och det kan vara svårt att röra på benet ordentligt. Om det handlar om en s k intermuskulär blödning får du ett stort blåmärke på låret.
Vad händer vid en lårkaka?
En lårkaka innebär att en muskel i låret får en bristning och börjar blöda. Ofta handlar det om quadriceps (musculus quadriceps femoris), den stora muskeln i framsida lår. Eftersom muskeln är en av kroppens största muskler och bl a har i uppgift att sträcka på knäna och böja höftleden är det lätt att förstå varför en lårkaka kan leda till så pass stora besvär. När quadriceps svullnar upp och blir stel påverkar det många av våra vanligaste rörelser.
Är lårkaka och muskelbristning samma sak?
En lårkaka är en typ av muskelbristning, men det gäller specifikt i låret. Muskelbristningar kan uppstå på många olika platser, t ex i vaden eller hälsenan.
Vad är skillnaden på intramuskulär och intermuskulär blödning?
Det brukar göras skillnad på intramuskulära och intermuskulära lårkakor. En intramuskulär lårkaka innebär att blödningen uppstår i en isolerad del av muskelfibern. Då kommer blodet inte vidare, vilket gör att trycket ökar i muskeln. Det leder till större smärta och en längre läktid. Vid en intermuskulär lårkaka kan blodet ta sig vidare, oftast vidare nedåt i låret. Intermuskulära blödningar är lättare för kroppen att ta hand om; de gör mindre ont och återhämtningen går snabbare.
Hur kan lårkaka behandlas?
Vid en misstänkt lårkaka är det viktigt att snabbt sätta på ett tryckförband och placera låret i högläge, för att i nästa fas få på ett kompressionsbandage. Det som görs direkt efter skadan har avgörande betydelse för att stoppa blödningen, vilket kan snabba på läkningen. Under den akuta fasen (de första dagarna) är det också viktigt att hålla sig stilla och undvika aktiviteter som ökar blodcirkulationen i området. Kryckor kan vara bra för att avlasta. Om du gör rätt saker i denna fas har du goda möjligheter att förkorta skadeuppehållet så mycket som möjligt och undvika komplikationer.
Det är bra att påbörja rehabiliteringen så fort som möjligt. En fysioterapeut kan hjälpa dig att utforma ett passande program. Under återhämtningen kan det vara bra med skydd eller liknande produkter som ger värme och ökar blodcirkulationen. När du återvänder till idrottsaktiviteter finns det skyddsbandage som kan täcka skadestället och det kringliggande området.
Hur snabbt läker en lårkaka?
Läkningstiden beror hur svår lårkakan är, samt hur den hanterats under den akuta fasen. Det beror också på om det handlar om en intramuskulär eller intermuskulär blödning. Oftast handlar det om ungefär 1-2 månader. Tänk på att gradvis återvända till aktivitet och att träna upp muskeln igen. Här kan det vara bra att få råd från en fysioterapeut eller annan expert på lårkakor så att du vet vad som är bäst i ditt fall.
Är det farligt med lårkaka? Behöver du söka vård?
Lårkakor är ofarliga i de allra flesta fall. En eventuell komplikation som kan uppstå är förbening, (myositis ossificans), men det är ovanligt. Det är lämpligt att söka hjälp hos en fysioterapeut för att få rätt hjälp.