Med risk att verka tjatiga – vi kan inte sluta imponeras av vilken fantastisk ”uppfinning” människokroppen är. Tänk bara på alla oerhört komplicerade system som arbetar i det fördolda och på den fenomenala förmåga kroppen har att själv läka sår och skador som uppstår. Och det är smått sagolikt hur mycket kroppen tål med tanke på vad vi utsätter den för – varje dag. Och det gäller inte minst våra fötter.

Stukat fotleden? Du är inte ensam, varje år söker 45 000 personer vård för olika fotledsskador

Vi står, vi går och vi springer. Och till och med när vi sitter stilla belastar vi fotlederna, om än inte så mycket. Vi belastar också fötterna på många onaturliga sätt, genom att gå i felaktiga skor. Särskilt inom idrotten är det mycket vanligt att man drabbas av en stukad fot. Faktum är att fotledsskador står för en fjärdedel av alla idrottsskador i landet – 45 000 personer söker varje år läkare för den här typen av skador.

823.00 kr
999.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 1,499.00 kr.Det nuvarande priset är: 899.00 kr.
1,499.00 kr
1,349.00 kr
1,499.00 kr
1,179.00 kr
1,169.00 kr
829.00 kr
829.00 kr
720.00 kr
840.00 kr
599.00 kr
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 179.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 179.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 179.00 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 229.00 kr.Det nuvarande priset är: 179.00 kr.
349.00 kr
Slut i lager
599.00 kr

Frågor och svar om stukad fot

Fotlederna består av fyra leder och är den del av kroppen som får mest stryk av alla. Och när man ser alla tvära vändningar, start och stopp och explosiva rörelser är det inte särskilt förvånande att man ofta stukar fötterna inom sporter som fotboll, innebandy, handboll, volleyboll och många andra idrotter.

Ofta handlar det om en översträckning och att muskelfästen i foten har skadats eller slitits av. De skadade vävnaderna i foten orsakar smärta och svullnader på grund av en inre blödning, och foten känns ostabil.

Svullen och smärtande fotled

Skadan uppstår i regel för att man trampar snett eller gör en plötslig riktningsförändring. Inom lagsporter inträffar ett otal vrickningar och stukningar på grund av att man trampar någon annan spelare på foten, varpå foten viker sig. Vanligast är att skadan uppstår på utsidan av foten, dels för att vi oftast lägger tryck åt det hållet, dels för att ledbanden är svagare på utsidan.

På grund av smärtan och svullnaden blir fotens rörlighet begränsad. Ibland gör det så ont att du inte klara av att belasta foten alls. Så småningom avtar smärtan något och ersätts av en mer molande värk.

Vrickat foten? vi har ankelstöd som hjälper

En stor del av alla fotledsskador, som vrickad eller stukad fot, är återfallsskador. Därför är det bra om du kan förhindra att den första skadan uppstår, genom att förebygga den. Här kan ett ankelstöd vara till god hjälp, då det stabiliserar fotleden, och förhindrar att foten kan böja sig så mycket att du stukar den. Än viktigare är det om du vet med dig att dina fötter är ostabila eller har dåligt tränade muskler. Här på Sportsrehab hittar du ett stort utbud av ankelstöd från BauerfeindOS1st och Rehband. Olika stöd ger olika mycket rörlighet för att du ska kunna anpassa skyddet till hur mycket stöd din fot behöver.

Om du stukar foten, med blödningar och svullnad som trolig följd, är det viktigt att behandlingen sätts in omedelbart. Ett kompressionsförband läggs, vilket motverkar såväl svullnad som blödning. Det bör sitta kvar i minst 20 minuter. Tryckförbandet ska sitta hårt, men lossa genast på det om du känner att foten domnar. Placera foten i högläge, och kyl gärna ner det skadade området för att lindra smärtan.

Behandla fotleden med hjälp av en fysioterapeut

Undvik om möjligt att belasta foten under de två första dygnen efter att skadan inträffat. Efter några dagar ger svullnaden oftast med sig och du kan börja med lite lättare träning av fotleden. Det här brukar komma lite grann av sig självt, i och med att smärtan börjar avta och du börjar så sakta att använda foten som vanligt igen. Om det är så att du ofta stukar eller vrickar foten, kan det vara lämpligt att försöka bygga upp muskulaturen runt leden och bära ett stöd för att öka stabiliteten i foten. Här kan en bra fysioterapeut var till stor hjälp. Om smärtan inte ger med sig och du har väldigt ont, bör du uppsöka läkare.

Ett stabilt fotledsskydd kan hjälpa din stukade fot

Börja med avlastade rörlighetsträning så snart du kan. Det gör du genom att helt enkelt böja och sträcka ut foten. Så snart du klarar av det ska du börja gå på foten. När du så småningom vill börja med idrott igen rekommenderar man att du använder ett semistabilt eller stabilt fotledsskydd.

Under rehabträningen brukar man rekommendera att man alltid bär någon form av ankelstöd i ungefär sex månader.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice