Under en graviditet blir lederna i kroppen rörligare, i synnerhet i bäckenet som måste kunna vidgas under själva förlossningen. Det kan medföra att du får ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, runt låren och skinkorna eller runt blygdbenet. I alla tider har detta tillstånd kallats för foglossning. 

Under en graviditet blir lederna i kroppen rörligare, i synnerhet i bäckenet som måste kunna vidgas under själva förlossningen. Det kan medföra att du får ont i dels bäckenet men också i korsryggen, ljumskarna, runt lår och skinkor och runt blygdbenet.

I alla tider har detta tillstånd kallats för foglossning. Men faktum är att det är inga fogar som är lösa, och du håller inte på att ”ramla isär”, som namnet kanske antyder. Istället talar man inom vården om bäckensmärtor. Det är smärtsamt men foglossning är inte farligt för varken modern eller barnet.

Bälte för ryggen

Bauerfeind LumboLoc Forte

3,299.00 kr

Bälte för ryggen

Bauerfeind LumboTrain Man

1,999.00 kr

Bälte för ryggen

Bauerfeind LumboTrain Lady

1,999.00 kr

Bälte för ryggen

Bauerfeind LordoLoc

1,299.00 kr
Rea!

Bälte för ryggen

Bauerfeind LumboLoc

1,299.00 kr

Bälte för ryggen

Bauerfeind SacroLoc

2,699.00 kr

Bälte för ryggen

Bauerfeind DorsoTrain

7,299.00 kr

Bälte för ryggen

Rehband QD Back Support 3mm

389.00 kr

Bälte för ryggen

Rehband QD Back Support 5mm

599.00 kr
799.00 kr

Bälte för ryggen

Rehband QD Ryggkorsett

549.00 kr
Slut i lager
349.00 kr
395.00 kr
649.00 kr
539.00 kr

Bälte för ryggen

Bauerfeind Sports Back Support

1,299.00 kr

Bälte för ryggen

Mueller Adjustable Back Brace

599.00 kr

Bälte för ryggen

DonJoy Actistrap

597.00 kr

Bälte för ryggen

DonJoy Immostrap

689.00 kr

Frågor och svar om foglossning

Det vanligaste är att värken börjar komma någonstans mitt i graviditeten. Det varierar dock, och den kan komma både tidigare och senare. Några av de vanligaste symptomen är:

 • Skarpa eller molande smärtor i korsryggen
 • Värk i skinkorna. Smärtan kan flytta sig från sida till sida
 • Du kan få ont i höfterna
 • Du kan få ont över blygdbenet
 • Ischiasliknande smärta, som strålar ner i ljumskar eller lår
 • Ena benet kan låsa sig
 • Du kan ha svårt att lyfta saker, och vrida på kroppen eller böja dig ner.

I regel känns det ganska bra under tidiga morgnar, för att sedan bli allt värre under dagens lopp. Hur starka smärtorna är skiljer sig mycket från kvinna till kvinna. En del känner knappt av foglossningen, medan andra har så ont att de måste sitta i rullstol en tid.

Vem som helst kan drabbas av bäckensmärtor. Oavsett om du är vältränad eller otränad, förstföderska eller fembarnsmamma löper du samma risk att få foglossning.

Vid en graviditet utsöndrar kroppen ett hormon som heter relaxin. Detta börjar under de tre första månaderna av graviditeten och gör så att lederna i kroppen blir rörligare, framför allt i bäckenet.

Det finns flera tänkbara orsaker till att det gör ont. Några av teorierna om varför den ökade rörligheten orsakar värk är:

 • När magen växer sig större tänjs magmusklerna ut och bäckenet tappar en del i stabilitet
 • Under graviditetens gång tippar bäckenet framåt och din kroppshållning förändras. Detta kan förändra hur mag- och ryggmuskler samspelar
 • I takt med att lederna får större rörlighet kan det vara svårt att kompensera detta med musklerna. Det kan medföra att du får ont i ledbanden

Om du får foglossning, eller rättare sagt bäckensmärtor, får du förmodligen ställa in dig på att det håller i sig under hela graviditeten. Men värken går att lindra, genom att försöka undvika påfrestningar på bäckenet.

Försök att hålla dig i rörelse så mycket som möjligt. Tänk dock på att göra det långsamt så att det inte gör ont. Det hjälper dig att behålla styrkan i rygg och bäcken, och den ökade blodcirkulationen kan också hjälpa till att lindra smärtan.

Om du står mycket, försök att hålla en jämn belastning över hela foten och med tyngdpunkten över hålfoten.

Variera ditt rörelsemönster. Växla mellan att stå och sitta och att röra på dig. Och när du går, tänk på att ta korta steg och att inte gå för långt. Då är det bättre att du tar fler korta promenader. Se till att du har bekväma skor.

Det är viktigt att du försöker hålla ryggen så rak som möjligt. När du ska ta på dig kläder kan du sitta ner i stället för att stå upp, så behöver du inte böja så mycket på ryggen.

Massage och värmebehandling på det område som gör ont kan bidra till att musklerna slappnar av, om de är spända. Du kan också få bättre stabilitet om du har ett stöd. T.ex. ett bäckenbälte, foglossningsbälte eller gravidbälte kan hjälpa dig så att du klarar av att gå lite längre sträckor utan att det gör för ont.

Mot slutet av graviditeten känner många att foglossningssmärtorna avtar lite grann. Troligen har det ett samband med att barnets huvud sjunker längre ner, och faktiskt stabiliserar bäckenet.

Ja det kan du. Det är bara bra för dig träna upp de djupa rygg- och magmusklerna om du är gravid. Är det en planerad graviditet är det bra om du börjar redan innan du blir med barn. Musklerna du bygger upp hjälper till att avlasta bäckenet och ge stöd.

Här är några förslag på hur du kan träna, även om du har ont:

 • Lättare vattengympa.
 • Styrketräning. Tänk på att inte ha tunga vikter.
 • Antingen på en ”riktig” cykel utomhus, eller på en spinning-cykel.
 • Undvika att simma bröstsim, eftersom det ger felaktiga benrörelser.

Ta gärna kontakt med en sjukgymnast, som kan hjälpa dig med smärtlindring och ge tips på bra träningsmetoder, och även vad du bör undvika. T.ex. är situps inte en bra övning när man är gravid.

När barnet väl har fötts brukar smärtorna i regel försvinna ganska snabbt. För de flesta är besvären helt borta efter några månader, men ett fåtal kan uppleva att de har problem med vissa rörelser i flera år efter graviditeten.

Efter förlossningen kan du ha ont i ryggen av andra orsaker än foglossning. När du bär barnet eller kör barnvagn belastas vissa muskler mer än vad du är van vid sedan tidigare. Men har du fortfarande ont i nedre delen av ryggen efter tre månader, kan det vara en god idé att söka upp en fysioterapeut med kunskaper om bäckensmärta, för att få hjälp.

Har du haft problem med foglossning under din graviditet, får du vara beredd på att det förmodligen kommer hända igen även nästa gång du blir med barn. Dessutom startar det förmodligen tidigare och blir värre än första gången. Även i detta fall kan det vara bra om du söker upp en fysioterapeut redan i förväg.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice