Frågor och svar om stödstrumpor
Stödstrumpor
Vad är stödstrumpor bra för?
Det stödstrumpor gör är att det sätter störst tryck på foten, sedan ankeln och till sist vadmuskeln. Sedan avtar trycket gradvis upp till den övre delen av strumpan. Strumpans tryck förbättrar blodcirkulationen i ankeln och i vaden och minskar svullnad i ben och fötter. Stödstrumpor har många användningsområden och det har blivit alltmer vanligt att man använder dem i förbyggande syfte. Allteftersom efterfrågan har blivit större har utbudet exploderat och strumporna har blivit snyggare och billigare.
Idag finns alla typer av användare och användningsområdena för stödstrumpor är många.
- För att minska svullnad i vaden
- För att motverka blodpropp
- För att motverka åderbrock
- För snabbare återhämtning vid ansträngning
- För att motverka trötthetssymptom i benet
Vem kan använda stödstrumpor?
Stödstrumpor är som vilken strumpa som helst, skillnaden är att de sitter tajtare och att de går ända upp till knät. Svullna ben uppstår oftast av långvarigt stillasittande, vid graviditet, vid stillasittande arbete, på långa resor när man sitter stilla i många timmar, vid åderbrock, eller av andra orsaker som gör att man har svårt för att röra på sig.
Användningsområden för stödstrumpor
- Motionärer och Elitidrottare – Förr fanns stödstrumpor endast för medicinskt bruk som ordinerades av läkare för patienter. Men idag används stödstrumpor av alla möjliga människor av en mängd olika anledningar. Under senare tid har stödstrumpor blivet mycket populärt bland motionärer och elitidrottare. De används främst i förbyggande syfte och i rehabiliteringssyfte.
- Åderbråck – Åderbrock uppstår om venernas väggar är för slappa eller skadade och trycket är för högt. Venerna utvidgar sig och ådrorna kan bli ytliga och visar sig som slingriga knöliga upphöjningar på benet. Ofta är ådrorna röda eller violettfärgade när de blir så ytliga. Eftersom blodet har svårt att återvända till hjärtat i det läget är stödstrumpor ett ovärderligt hjälpmedel.
- Stillasittande – Tillhör du dom som sitter större delen av dagen och när du reser dig känner att benen känns stela och svullna. Vi sitter 60% av vår vakna tid fast vi är skapta för att vara i rörelse. Det leder till att många har problem med stelhet och värk i nacke, rygg och svullna fötter och tunga ben. Det bästa är om man kan ta en bensträckare var 30 minut och ta alla tillfällen i akt att röra på sig. Att ha på sig stödstrumpor hjälper blodcirkulationen på traven och motverkar svullna ben och fötter.
- På resan – Är du en person som flyger ofta eller har flugit långa sträckor, har du säkert upplevt att benen känns stumma och att fötter och vader känns svullna när du ska ur planet. Det låga lufttrycket i ett flygplan i kombination med allt stillasittande kan påverka blodcirkulationen vilket gör att benen svullnar. Det är viktigt att välja rätt stödstrumpa vid flygning så det inte klämmer för hårt runt benet och motverkar blodcirkulationen.
- Blodpropp – Att få en blodpropp i en ven kan få mycket allvarliga följder. Särskilt om blodproppen lossnar från kärlväggen och vandrar upp i lungorna. De vanligaste symtomen för blodpropp är smärta, svullnad och rodnad i benet. Man känner sig mycket trött och andfådd vid minsta ansträngning. Du förebygger mycket om du använder stödstrumpor, särskilt när du vet att du kommer att sitta många timmar, som till exempel vid flygning.
- Vid svullnad i vaden – Att ben och fötter svullnar beror på att vätska har ansamlats i fotens eller benets vävnad. Det finns en mängd orsaker till att svullnad har uppstått i ben och fötter. För att hjälpa kroppen att pumpa tillbaka blodet till hjärtat och minska svullnad kan du lägga benet högt på en kudde och undvika stillasittande och använda stödstrumpor. Orsaken kan vara allt från att man har stått eller suttit för länge till att du har drabbats av någon sjukdom. Har svullnaden uppstått av oförklarliga skäl kan det vara ett tecken på hjärt-, njur- eller leversvikt. Har svullnaden uppkommit av onaturliga skäl kontakta sjukvårdsupplysningen.
- Graviditet – När man är gravid ökar blodvolymen och i slutet av graviditeten ökar även vätskemängden i kroppen. Vilket gör att man alltid får svullna fötter och vader i olika grader. Då kan det vara skönt att sitta med benen i högt läge och använda stödstrumpor för att motverka svullnad i fötter och vader.
Välja rätt stödstrumpor
Det en stödstrumpa gör är att ge benet en lätt kompression, stabilitet och en ökad cirkulation. Strumporna indelas i olika klasser och trycket mäts i mmHg (en enhet för tryckmätning)
- Mild kompression, 8 – 15 mmHg
- Lättkompression, Klass 1: 12 – 21 mmHg,
- Normal kompression, Klass 2: 23 – 32 mmHg,
- Hård kompression, Klass 3: 34 – 46 mmHg
- Extra hård kompression, Klass 4: 49> mmHg
Det är viktigt att passformen är rätt för att stödstrumpan ska göra mest nytta. Måtten ska alltid mätas direkt på morgonen helst innan man har stigit upp ur sängen. Man utgår ifrån tre olika mått.
- Ankelmått – Där benet är som smalast.
- Måttet runt vaden – Där benet är som bredast.
- Skostorlek – Inte så viktigt men talar om vilken strumpa som man ska använda.
Hur tar man på en stödstrumpa
Vräng strumpan ut och in, stoppa in tårna så långt det går så att strumpans vrängda del hänger nu fram över foten. Sedan ta tag i skaftet på strumpan och dra eller rulla upp över benet försiktigt. Se till att strumpan slutar några centimeter nedanför knät. Om man har problem med att ta på strumporna eller tycker att det är besvärligt, finns det “på och avtagningshjälpmedel till stödstrumpor att köpa.
Skötselråd av strödstrumpor
Det finns en mängd olika kvalitéer på stödstrumpor på marknaden. Du tjänar i längden på att köpa strumpor med bra kvalitet dels för att de ska göra så mycket nytta som möjligt och att de för det mesta håller mycket längre. Tvätta i 40 grader, använd alltid tvättpåse och låt dom hängtorka för bästa hållbarhet. Torktumla aldrig stödstrumpor, elasticiteten förstörs och därmed kompressionen på benet.