Patellofemoralt smärtsyndrom, förkortat PFSS, är en av de allra vanligaste orsakerna till att vi får ont i knät. Besvären är mycket ofta idrottsrelaterade och drabbar framförallt yngre personer.

Frågor och svar om PFSS (Patellofemoralt smärtsyndrom)

Namnet Patellofemoralt smärtsyndrom kommer från ”Patella” (knäskål) och ”Femur” (lårben). Ordet syndrom innebär att det kan finnas ett flertal olika tecken och symptom på en skada i knät.

PFSS kan uppstå efter en akut skada, men ofta handlar det om en överansträngning av leden mellan knäskålen och lårbenet. Tillståndet kallas ibland även för ”främre knäsmärta”.

PFSS har många tänkbara orsaker, mycket beroende på att det är en komplex åkomma som inte alltid är så enkel att identifiera, och orsakerna är inte helt klarlagda trots att det är en så vanlig skada. Men den vanligaste förklaringen är att det handlar om överansträngning, orsakad av för mycket och för hård ensidig träning. Till exempel är löpare ofta drabbade, tack vare den enformiga träning de utsätter sina knän för.

Andra förklaringar som man ibland hör är:

 • Muskelinsufficiens – ofta en tydlig Vastus Medialis-insufficiens, vilket innebär att knäskålen ”spårar” fel när man böjer på knät.
 • Obalans i de muskler som stabiliserar knäleder, höft och bäcken.
 • Benlängdsskillnad – antingen anatomisk eller funktionell.
 • Slitna eller felaktiga skor.
 • Felställningar i fötterna.
 • Stelhet i muskulatur.
 • Utslitna broskytor på knäskålens insida, vilket gör att friktionen mellan knäskål och lårben framkallar smärtor.

De flesta är överens om att idrottare löper större risk än andra, beroende på felaktig träning; kraftig belastning vis löpning, felaktig teknik vid tyngdlyftning, ensidig hoppträning inom t.ex. friidrotten och backlöpning, för att nämna några exempel.

Besvären är ganska vanliga hos aktiva män och kvinnor, ofta mellan 15 och 30 år. Dock är PFSS allra vanligast hos idrottande unga kvinnor i åldrarna 14 – 18 år, särskilt bland medel- och långdistanslöpare. Högre upp i åldrarna avtar risken att drabbas av främre knäsmärta – kanske främst för att vi inte längre är lika aktiva eller tränar lika hårt. PFSS är den vanligaste skadan bland löpare.

 • Personer med främre knäsmärta talar ofta om en ”diffus smärta” i regionen kring knäskålen. Antingen på framsidan, bakom eller under knäskålen.
 • Ont i knät när man böjer eller sträcker på knät.
 • Smärtan intensifieras vid aktiviteter som löp- och hoppträning, gång, att gå nerför en trappa etc.
 • Smärtor runt knäskålen kan också komma vid en längre tids stillasittande med böjda knän, som t.ex. bilåkning eller biobesök.
 • Knäppningar eller ledknaster vid belastning.
 • Akut smärta om knäskålen trycks mot lårbenet vid vila.
 • Det gör ont att sitta på huk, eller resa sig upp om man suttit stilla en stund.

Det beror till en del på hur ont du har i knät, och hur mycket det begränsar din vardag. Men om smärtan inte orsakats av yttre våld och ett par veckors avhållsamhet från träning inte hjälper kan det vara dags att en specialist tar en titt på skadan.

Svårt att ställa diagnos

Eftersom orsakerna till PFSS är oklara blir det också svårt att ställa en korrekt diagnos. Vid denna typ av skada måste man komma ihåg att varje individ är unik, och att det finns flera ”subgrupper” under benämningen PFSS. Vissa menar till och med att PFSS har blivit en ”sophink” som man hänvisar till när man inte klarar av att identifiera vad det är som är fel.

Så för att kunna ställa diagnosen PFSS är man tvungen att först utesluta andra skador och åkommor som kan ge liknande symptom. Därför är det viktigt att man noggrant undersöker alla faktorer som utlöser smärtan i knät. En klinisk undersökning i kombination med samtal om sjukdomshistorien ger behandlaren en god chans att avgöra om det är PFSS eller en annan typ av skada.

Röntgen är oftast inte nödvändig, men felställningar i knät och förslitningar i ledbrosket kan upptäckas vid en magnetkameraundersökning.

Det första steget i behandlingen är att avlasta knät. Det handlar för den drabbades del om att undvika rörelser och aktiviteter som utlöser smärtan – t.ex. att sitta på huk, göra styrkelyft, knäböjningar, löpning på hårt underlag etc.

Avlastning kan också ske genom att du använder olika typer av skydd och ortoser. Ett vanligt värmande knäskydd håller knät varmt och förbättrar blodcirkulationen. För optimal avlastning av knät finns specialkonstruerade knäortoser som avlastar knäskålen, samtidigt som mjukdelarna runtom knäskålen stimuleras. Dessutom kan man ha nytta av olika skoinlägg för att korrigera eventuella felställningar i fötterna.

Själva behandlingen har i regel flera olika målsättningar:

 • Avlägsna provocerande belastning på knät
 • Öka blodcirkulationen (och cirkulation av ledvätska)
 • Få tillbaka rörligheten i knät
 • Successivt hjälpa benen att klara ökad belastning

I samråd med vårdgivaren kan man då påbörja en behandling som består av stretchning, cirkulationsträning och styrketräning.

De flesta skador påverkar en eller flera av följande faktorer: smidighet, styrka, kondition, uthållighet och koordination. När det brister i någon (eller några) av dessa områden kan man komma en bra bit i rehabiliteringen genom att helt enkelt rikta träningen mot de områden som har försämrats.

Då PFSS är en komplicerad och svårdiagnosticerad åkomma är det viktigt att rehabiliteringsträningen utformas specifikt för varje enskild individ. Dock landar man ofta i ett träningsprogram som syftar till att stärka muskulaturen – inte bara i knät utan många gånger också i lår, rygg och höfter.

Det är ytterst ovanligt att man tar till kirurgiska ingrepp vid PFSS, och det är alltid den allra sista utvägen, när inget annat hjälper.

Prognos vid patellofemoralt smärtsyndrom

Prognosen för fullständig återhämtning är ganska god. I lindriga fall försvinner ofta besvären spontant. Hos andra kvarstår besvären under en längre tid, kanske i flera år, men med sjukgymnastik och annan träning blir ändå de flesta helt återställda.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice
2,199.00 kr
1,099.00 kr
629.00 kr
249.00 kr
489.00 kr