Vad kan du göra vid smärta i SI-leden, och varför uppstår det besvär i den? Många undrar vad smärta i bäckenet handlar om och vad som orsakar det – och så klart vilken behandling som fungerar bäst för att komma tillrätta med besvären. Men hur vet du att det handlar om just bäckenet, då det lätt förväxlas med ryggont och andra vanliga smärtor? Här tittar vi närmare på smärta i SI-leden och bäckenets roll i kroppen.

2,191.20 kr

Fragor och svar om smärtor i SI-leden

Bäckenet är en komplicerad del av kroppen som framför allt är viktig för vår stabilitet och rörlighet. Det består av en mängd ben, ledkapslar och muskler som behöver samspela så bra som möjligt för att vi ska kunna vara rörliga och aktiva, samt slippa smärta i SI-leden och andra bäckenrelaterade besvär.

SI-leden länkar samman bäckenet (korsbenet och höftbenet) med den s k blygdbensfogen. SI-lederna kallas också för bäckenlederna eller sacroiliacalederna. Eftersom lederna får utstå stor belastning under livets gång är de strama och stabila, och förstärks av ledband. Trots att SI-leden inte är en särskilt rörlig del av kroppen är det viktigt att den fungerar bra – annars kan det leda till smärta och andra besvär.

Bäckensmärtor vid belastning är det vanligaste tecknet på att det handlar om SI-leden. Det kan även leda till molande värk eller smärta i eller omkring ländrygg, höft och bäcken samt smärta som strålar mot skinkorna och baksida lår. En annan ledtråd är om det gör ont när du sätter dig ned eller reser dig upp. Bäckensmärta kan uppstå i ena sidan eller båda sidorna av kroppen.

Låsningar och andra problem med SI-leden kan göra mycket ont, och besvären kan uppfattas som att du har ont i ryggen (framför allt i ländryggen). Men bäckensmärtor är något annat än typiska ryggproblem, vilket kan kräva anpassad behandling. Smärta i ländryggen kan lindras av promenader – detta fungerar vanligtvis inte om något är fel med SI-leden.

Du kan få ont i SI-leden av flera orsaker. Några av dem är:

  • Degenerativa sjukdomar, t ex artros eller degenerativ sakroiliit
  • Inflammatoriska sjukdomar eller infektioner i SI-leden
  • Snedbelastning eller nedsatt funktion i höften, t ex till följd av tidigare fot- eller knäskador
  • Graviditet och förlossning, t ex foglossning som luckrar upp bäckenet

Vi rekommenderar att du söker hjälp hos en fysioterapeut, naprapat eller annan expert på rörelseapparaten så att du får rätt diagnos. När du vet vilka problem det handlar om blir det lättare att hitta en effektiv behandlingsmetod som lindrar din smärta i SI-leden på bästa sätt.

Belastningen när vi sover i en säng är annorlunda än när vi står eller sitter. För en del uppstår smärta i SI-leden när de ligger ned, eller när de inte rört sig på ett tag. Det är dock bra att vara medveten om att nattsmärtor kan vara tecken på andra besvär, så det är viktigt att utredas och få rätt diagnos så att du vet vad det handlar om.

Ett första steg mot att komma tillrätta med smärta i SI-leden och andra bäckenrelaterade besvär är att söka hjälp hos en läkare, fysioterapeut eller annan expert som utför en undersökning. Då kan du få en korrekt diagnos och tillgång till effektiva övningar och hjälpmedel. Om du har problem med SI-leden är det viktigt att använda stabila och stötdämpande skor, samt undvika tunga lyft och rörelser där fötterna är längre ut än axlarna. Avbryt aktiviteter, exempelvis träningsövningar, som känns fel eller gör ont.

Många av övningarna som används för att behandla bäckenproblem hjälper också till att förebygga dem. En god stabilitet och rörlighet gör att du undviker smärta och skador i SI-leden och andra delar av kroppen som belastas mycket.

Ett SI-bälte, även kallat sacroiliacbälte eller bäckenbälte, kan fästas runt kroppen för att avlasta och på så sätt minska problemen. Det är ett stödbandage (en ortos). Tänk på att först rådfråga din fysioterapeut eller en annan expert innan du börjar använda det, så du vet att det är effektivt mot din specifika problematik.

Har du fler frågor?

Tveka inte att kontakta oss

Kundservice